Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badgäster har ett stortansvar för sin säkerhet

Badgäster på Gustavsvik upplevelsebad har stort ansvar för sin egen säkerhet.
- Attraktionerna ska vara spännande men samtidigt inte farliga, säger badchefen Marcus Virén med anledning av helgens olycka.

Annons

I lördags ådrog sig 20-årige Rasmus Nordh från Eskilstuna en rejäl hjärnskakning i samband med ett åk i attraktionen ”Thunderstorm” på Gustavsviksbadet. Efter att NA uppmärksammat olyckan i en artikel har många läsare hört av sig – de frågar sig bland annat hur ansvarsfördelningen mellan badgäst och badhus ser ut vid en olycka.

På egen risk

Marcus Virén, badchef på Gustavsviksbadet, beklagar att den allvarliga olyckan kunde inträffa. Samtidigt understryker han att bad sker på egen risk – något man tydligt informerar om i entrén.

- Rent juridiskt har man som badande ett eget ansvar, liksom föräldrar har det yttersta ansvaret för sina omyndiga barn. Vårt ansvar handlar om att ha en anläggning som är godkänd ur alla aspekter, säger han.

Hur arbetar ni för att förebygga olyckor?

- Anläggningen inspekteras årligen och då försöker man precisera riskområden. Vid varje incident skriver badvärdarna en tillbudsrapport - dessa används sedan för att se om man kan ändra något i anläggningen för att minska antalet skador.

Vilken utbildning har era badvärdar?

- Vi är mycket noggranna med utbildning. All fast anställd badpersonal måste ha klarat Svenska livräddningssällskapets så kallade Livetta – en bred och 50 timmar lång utbildning som bland annat inkluderar hjärt/lungräddning. Extrapersonal ska klara simproven i Livettan. En gång per månad repeterar all badpersonal dessutom livträning och övning i hjärt/lungräddning under tre timmar.

Tre till fem olyckor

Årligen inträffar mellan tre och fem olyckor i varje rutschkana på Gustavsvik. Mellan 1 mars 2010 och 31 januari i år har man haft 347 000 betalande gäster på badet.

- Det är omöjligt att bygga bort alla olyckor. Attraktionerna ska vara spännande men samtidigt inte farliga. Det gäller att hitta den balansen, säger Marcus Virén.

Mer läsning

Annons