Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara en fjärdedel av Vivallaselever kan söka till gymnasiet

Kommunen har nu tillsatt en intern analysgrupp för att se hur man kan förbättra de låga siffrorna på Vivallaskolan. I Brickebackens skola blir allt fler godkända och behöriga till gymnasiet.

Annons

Under de senaste tio åren har behörighetsgraden till gymnasiet legat mellan 50 och 60 procent för eleverna som läst på Vivallaskolan. Men under senaste termin är samma siffra 27 procent. Det innebär att av skolans 84 niondeklassare har bara 24 elever behörighet att söka till ett gymnasieprogram i höst.

Tillfälliga siffror

Margareta Borg som är förvaltningschef med ansvar för skolfrågor i Örebro kommun menar att siffrorna är tillfälliga.

–Kommunen tog emot många nya elever för 3–4 år sedan, flertalet av dessa placerades på Vivallaskolan. Det är de som nu lämnar grundskolan. Skolan har dessutom ett 20-tal elever som varit i Sverige en jättekort tid, som går om nian. De har naturligtvis rätt till ett avgångsbetyg, vilket också märks i statistiken. Numera finns Perrongen som fördelar nyanlända bättre över olika skolor i Örebro.

–Mycket allvarligt. Det är anmärkningsvärda siffror, säger Marie Holm, programdirektör Barn och Utbildning i Örebro kommun, som samtidigt är medveten om problemet.

–Många av dessa elever har spenderat en kort tid i Sverige och stannade ett extra år i grundskolan, men klarade inte att nå godkänt under det tionde skolåret. Vissa elever som kommer till Sverige har heller ingen skolgång sedan tidigare, då blir det svårt att hålla jämna steg med de elever som redan gått flera år i skolan, säger Marie Holm.

Läsa upp basämnen

Margareta Borg vill avvakta den tillsatta interna gruppens analysarbete.

–Vi vill göra ett bättre resultat. Vi har en ny organisation där vi jobbar separat med varje årskurs. Vi känner att vi har en positiv trend som kommer att ge resultat så småningom.

Trots att man saknar behörighet till gymnasieskolan kan man ändå läsa vidare.

–Siffrorna är hårdare än verkligheten är. Elever som saknar behörighet kan läsa upp ett basämne i den nya gymnasieskolan på det Individuella programmet (IV) för att sedan läsa ett annat program, säger Marie Holm.

Mer läsning

Annons