Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen blev vittnen

Ett 20-tal fritidsbarn lekte i parken i närheten av Svampen när en man hoppade från det nästan 60 meter höga vattentornet i onsdags. Flera av dem blev ögonvittnen till självmordet.

Annons

Barn i åldrar mellan sju och nio år från fritidshemmet på Norrbyskolan befann sig i lekparken när mannen hoppade från Svampen. Händelsen skedde på onsdagen strax efter klockan 15. Parken ligger ett hundratal meter från vattentornet.

– Jag fick beskedet direkt av pedagogerna som var med barnen i lekparken. De samlade ihop dem och begav sig till skolan, berättar rektorn Stefan Tyresgård.

Mötte på skolgården

Av en händelse satt rektorn, skolans kurator och flera pedagoger i möte inne på skolan samtidigt som rektorn nåddes av kris-beskedet.

– Vi hade kuratorn på plats och kunde gå ut på skolgården direkt och möta upp barnen, säger Stefan Tyresgård.

Bra omhändertagande

Tack vare att både kurator och pedagoger fanns tillgängliga och kunde prata med barnen omgående känner rektorn att barnen fick ett bra omhändertagande.

När föräldrarna kom för att hämta sina barn kunde också de få ett bra bemötande.

En stor grupp med barn, föräldrar och personal samlades på skolan och stöttade varandra.

Vad barnet varit med om tidigare i livet avgör till stor del hur det reagerar på att bli ögonvittne till en händelse som den i onsdags. Om barnet gått igenom något svårt kan minnet av den händelsen komma upp, till exempel en farfars död.

– Men det kan också komma upp tankar som vi vuxna inte alltid tycker har med saken att göra. Barn fungerar så, säger Norrbyskolans kurator Per Åsell.

Leker ofta händelsen

Ofta är det tillräckligt för barnen att få prata med sina föräldrar. Per Åsell uppmanar alla vuxna att ge sina barn tid att berätta.

De mest skilda frågor kan komma upp. Barn tänker ofta praktiskt och kan ställa frågor som till exempel ”Hur blir det med hans tv-spel?” efter att någon avlidit.

Vad det gäller yngre barn bearbetar de ofta genom att leka händelsen.

– Det kan vara svårt för vuxna att se, men där får man nog stå ut, råder Per Åsell.

Han är också kurator på OP-skolan. Ryktet om självmordet har spridit sig bland många elever och de diskuterar vad som egentligen hände. Både ute på skolorna och på internet.

Barn är nyfikna och ibland kan man som vuxen kanske känna att frågorna är makabra, konstaterar Per Åsell. Hans råd är att försöka svara på en så handfast och begriplig nivå som möjligt.

Viktigt att ge svar

– Det är viktigt att barnen får svar på sina frågor så att de kan få till ett avslut för sig själva, säger han.

Norrbyskolan har via brev gått ut till föräldrarna och erbjudit dem och deras barn kuratorkontakt.

Mer läsning

Annons