Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnet kunde ha dött i stekhet bil

Tvååringen lämnades ensam i den stekheta bilen. När poliserna tvingades krossa rutan reagerade inte den genomblöte pojken. Nu döms föräldrarna för att ha utsatt sonen för livsfara.

Annons
Här, utanför Marieberg köpcentrum i juli 2013, lämnades den tvåårige pojken ensam i en stekhet bil. Nu har föräldrarna dömts för att ha utsatt sonen för livsfara.

Det var en het sommarkväll den 26 juli 2013 som händelsen inträffade på parkeringen vid Marieberg köpcentrum.

En privatperson upptäckte den lille pojken ensam i en stekhet bil i direkt solljus vid 18.30-tiden på kvällen. Utifrån såg anmälaren hur svetten rann från pojkens panna. Barnet reagerade inte heller på knackningar på rutan och polisen larmades till platsen.

De två poliserna knackade också på rutan, men tvingades till slut krossa bakrutan på bilen. Inte heller då reagerade pojken.

Utredningen visade att föräldrarna hade varit borta från bilen i minst en halvtimme. Polisens termometer visade 27 grader i skuggan, men exakt hur varmt det var inne bilen har inte klarlagts. En av poliserna beskrev dock värmen inne i bilen som ”stekhet”.

Genomblöt och medtagen togs den tvåårige pojken ut ur bilen och kvicknade sedan till efter en kort stund, oskadd.

Pojkens föräldrar polisanmäldes för framkallande av fara för annan, misstänkta för att ha utsatt sonen för livsfara. Mamman till pojken berättade att hon skulle till en butik som hon inte hittade till och att mannen därför följde med för att visa.

De uppgav att de hade vevat ner några fönsterrutor cirka fem centimeter, samt försökt täcka förarsidans fönster med en handduk och en kartongbit för att skydda pojken mot solljuset.

I tingsrätten friades föräldrarna från brottet. Domstolen ansåg visserligen att föräldrarna hade handlat oaktsamt och utsatt honom för konkret fara, men menade att de hade gjort tillräckligt för att skydda honom.

Åklagare Magnus Oscarsson överklagade domen till Göta hovrätt – som nu gör en annan bedömning och fäller föräldrarna brottet.

Hovrätten anser tvärtemot tingsrätten att åtgärderna inte räckt med tanke på den höga temperaturen.

De har därför, enligt domen, handlat grovt oaktsamt och utsatt tvååringen för livsfara – alltså framkallande av fara för annan som gärningen heter. Straffet blir villkorlig dom och 40 dagsböter.

– Jag är mycket nöjd med domen. Hovrätten anser rent allmänt att man inte ska lämna en unge över huvud taget i en bil en sån varm dag, säger Magnus Oscarsson.

Under de senaste åren har flera fall där små barn lämnats i varma bilar uppmärksammats. I Eslöv i maj 2013 avled en elva månader gammal bebis efter att ha blivit kvarglömd i en varm bil.

– Det har varit en massa sådana olyckor och det bör uppmärksammas så att man över huvud taget inte lämnar någon i bilen på det sättet, säger Magnus Oscarsson.

Hovrätten var dock inte enig. En nämndeman ville precis som tingsrätten fria föräldrarna.

Mer läsning

Annons