Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnfattigdomen ökar i Örebro

Allt fler barn lever som fattiga i Örebro. Det är i familjer som bär försörjningsstöd som barnfattigdomen visar sig.

Annons

Bara i Örebro har antalet barn som lever som fattiga ökat med nästan tre hundra barn. Vad har politikerna i Örebro för visioner för att ändra på den nedåtgående trenden? Vad görs för att barnfattigdomen ska minska?

Hur jobbar ni med att minska barnfattigdomen i Örebro?

Rasmus Persson(C) säger att det är jätteviktigt att få ner barnfattigdomen.

- Vi lägger på tvåhundra kronor på försörjningsstödet och om familjen har barn så lägger vi på fyra hundra kronor. Rasmus fortsätter och säger att det viktiga är att föräldrarna kommer i arbete, det är så vi jobbar för att minska barnfattigdomen.

Lena Baastad(S) vill också lägga vikten vid att föräldrarna kommer i arbete. Hon pekar på att barnfattigdomen beror till stor del på att antalet som får försörjningsstöd har ökat.

Ökning med trehundra barn

Enligt en rapport om barnfattigdom i Sverige som Rädda Barnen gett ut så visar det sig att antalet fattiga barn i Örebro har ökat. Fram till 2007 så minskade barnfattigdomen i Sverige men efter det så har det gått åt motsatt håll. Allt fler barn i Sverige lever i familjer med väldigt skral ekonomi. Bara i Örebro har antalet barn som lever som fattiga enligt Rädda Barnens definition ökat med nästan trehundra barn sedan 2007.

Karin Fagerholm handläggare på Rädda Barnen tycker att debatten går åt fel håll.

- Nej barnen försvinner i debatten, man diskuterar bara föräldrars försörjning, då hamnar barnen i skymundan och de konkreta förslagen hur man ska ändra barnens situation är få om ens några. Både Rasmus Persson(C) och Lena Baastad(S) har svårt att komma med några konkreta förslag när jag frågar om insatser riktade direkt mot barnen. De faller hela tiden tillbaka till försörjningsstödet och att få ut föräldrar i arbete.

Mer läsning

Annons