Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnläkaren föreslår avgift för akutsjukvård

Inför en avgift för akutsjukvård för barn.Det menar barnläkaren Jonas Ludvigsson som anser att det finns föräldrar som söker hjälp på akuten i onödan.

Annons
Avgift eller inte? Lille Elias, tre månader, föddes med hjärtfel och har legat inne en tid på barnkliniken på USÖ. Pappa Marcus Pikkarainen tycker att man borde behålla den avgiftsfria akutsjukvården. – Meningen är ju att det ska vara lätt att söka, säger han. Med är också storebror Nils, 3 år, som leker doktor med pappa och lillebror på barnklinikens lekterapi.

Sedan 1997 är sjukvården gratis för barn i Örebro län. Anledningen till att den reformen infördes var att man var rädd för att fattiga familjer avstod från att söka vård av ekonomiska skäl.

Medborgarförslag

Men nu går barnläkaren Jonas Ludvigsson ut med det något kontroversiella förslaget att på nytt införa en avgift för akutsjukvård. Hans medborgarförslag togs i onsdags upp på landstingsfullmäktige.

Varför har du lämnat det här förslaget?

– Därför att det sker en glidning mot allt mer akutsjukvård. Vi tvingas lägga allt mer resurser på akutsjukvården och mindre på de kroniskt sjuka barnen, barn som till exempel har cancer och diabetes, svarar han och påpekar att landstinget har begränsade resurser.

Menar du att det finns föräldrar som söker vård i onödan för sina barn på akuten?

– Det finns de som kommer i onödan och de som skulle kunna komma vid ett annat tillfälle.

Är det för lätt att åka till akuten eftersom det är gratis?

– Ja, jag tror det bidrar. Man söker akutvård i mycket högre utsträckning i dag än för tio år sedan och det beror inte på att vi har blivit mer sjuka. Nu när det är helt gratis så tar man med sig syskon och tycker man kan titta på dom också när de ändå är där, det skulle man inte göra om det kostade.

Men får alla hjälp bara för att de söker akut?

– Om man kommer till akuten med sitt barn så avvisar vi ingen, 99 procent av gångerna får man träffa en läkare. Det här gör att vi har svårt att hinna med de kroniskt sjuka barnen på ett så bra sätt som vi skulle vilja göra.

Men något gehör för sitt förslag har Jonas Ludvigsson inte fått. I ett svar skriver landstingsstyrelsens ordförande Marie- Louise Forsberg Fransson och landstingsdirektör Rickard Simonsson att det saknas grund för att en besöksavgift skulle minska antalet besök till akutmottagningen.

I Uppsala infördes en avgift 2007 för att hindra onödiga akutbesök men där ökade i stället antalet besök. Från landstingsledningens håll menar man också att barnfattigdomen är hög i Örebro län och att det vore olyckligt att införa en patientavgift nu när många befinner sig i en svår ekonomisk situation.

Jonas Ludvigsson.

Mer läsning

Annons