Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnvakt under ordnade former

Annons
Leila Parsa driver företaget Nanny belle.

Det var när Leila Parsa väntade sitt andra barn som hon fick idén att starta ett barnpassningsföretag.

– Ja, faktum är att jag fick idén samma kväll som jag födde Adrian-Isador, berättar hon.

Leila jobbade tidigare som laserterapeut och drev en skönhetssalong. Nu satsar hon all sin tid på sitt nya företag Nanny belle.

– Jag tänkte mycket på hur vi skulle få ihop det, min man och jag. Min mamma kan ju inte alltid ställa upp och vara barnvakt. Och jag utgick ifrån att om jag har det här problemet så måste det vara fler som är i samma situation.

På salongen träffade också Leila dagligen kvinnor som hade

problem med att få barnpassning. Många var ensamstående och stressade mellan hem och jobb.

– Det är en stor omställning att få barn, man har ingen tid för sig själv eller för att umgås med sin man. Jag vill underlätta för par att få tid för sig själva, kanske få chans att gå ut och äta tillsammans. Jag tror det kan göra så folk inte stressar så mycket, börjar bråka och sen skiljer sig.

Leila har närmare 20 personer som är knutna till företaget. Och hon är noga med vilka hon väljer.

– Jag är själv mamma och vet att det är viktigt att man kan lämna barnen till någon man är trygg med.

Hon tar referenser, kräver någon form av barnskötarutbildning och kollar belastningsregistret innan hon anlitar personen.

Och så hyr du ut din egen lillebror. Hur är det?

– Han är visserligen min bror men i det här ser jag honom som en anställd och har lika stort förtroende för honom som för de andra.

Nu har Leila två killar som arbetar åt henne men det finns fortfarande få män som jobbar inom barnomsorgen.

– Kunderna är positiva till att killar vill vara barnvakt. De till och med efterlyser killar. Det kan vara ensamstående mammor som har pojkar och de vill att de får några manliga förebilder. Det finns ju nästan inga sådana inom förskolan, säger Leila.

Nanny belle

ºI september 2009 startade Leila Parsa företaget Nanny belle som erbjuder barn-passning till privatpersoner och företag.

ºJust nu har hon 19 personer, två killar och 17 tjejer som sitter barnvakt.

ºFöretaget har också utökat och finns sedan februari även i Uppsala, Sala, Västerås, Halmstad och Göteborg. Planer finns också på att hyra ut personal till förskolor.

ºBarnpassning till privatpersoner ingår i det så kallade Rut-avdraget. Det innebär ett skatteavdrag på 50 procent för hushållsnära tjänster. Det gör att privatpersonen bara betalar hälften av vad det egentligen skulle kosta att få barnvakt.

Mer läsning

Annons