Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baronbackarnas eldsjäl

Stefan Bergman hjälper ungdomarna i Baronbackarna så att de kan ha något bra att göra. Varje vecka går han varv efter varv med motorgräsklipparen och målar linjerna på fotbollsplanen.

Annons
NA den 4 augusti.

Klockan är halv fem och Stefan Bergman har precis kommit hem från jobbet. Solen gassar och det är hett på den stora gräsplanen som breder ut sig mitt i bostadsområdet. Varv efter varv går Stefan med motorgräsklipparen. Sedan är det dags att ta fram maskinen att måla linjerna med. Efter det är fotbollsplanen klar att använda. En vecka senare gör Stefan om jobbet igen.

Anses knepigt att göra något utan att få betalt Det tar tid och han gör det gratis, men det är knappast något Stefan själv har reflekterat över. Inte förrän Stadsliv ringer upp och vill göra ett reportage. Tipset fick vi från en granne som skickat in en Dagens blomma där han tackar Stefan för arbetet.

– Tänk, det är nästan så det anses knepigt att göra något utan att få betalt för det, säger han och ler lite.

Stefan har bott i Baronbackarna i omgångar. Han är född där och bodde sina fem första år i området som då var alldeles nytt. Sedan kom han tillbaka på 90-talet och tyckte att det behövdes något för ungdomarna att göra.

– Det var ju många bosniska killar här då, en del hade kommit ensamma, och jag blev nästan som en pappa för dom. På den tiden spelade jag gärna fotboll tillsammans med killarna också. Så fort snön smälte började de tjata om att vi skulle ordna planen och sticka ut och spela. Men nu sätter mitt knä stopp för att vara med.

Det blir en fotbollsplanI början var det föreningen Skådespelet som ställde upp med gräsklippare och färg till linjerna. Maskinen Stefan använde var gammal och dålig.

– Jag kunde behöva gå säkert tio–tjugo gånger innan linjerna var klara.

Sedan flyttade Stefan och var borta från Baronbackarna under några år. Nu har han kommit tillbaka igen och har tagit upp arbetet med fotbollsplanen.

– Kommunen har ställt hit ett par mål men det fanns ingen ordentlig fotbollsplan, förklarar Stefan och pekar ut över gräsytorna.

– Jag frågade Öbo om jag inte kunde få en bättre gräsklippare och det fick jag. Sen ordnade jag en begagnad linjemaskin från Forward och Öbo står för färgen. Öbo har också ordnat ett förråd där jag kan ha grejerna. Så nu, för andra sommaren, ser jag till att det blir en fotbollsplan.

Men varför gör du det?– Jag tycker att det är roligt med ungdomar och jag vill att de ska ha något vettigt att göra. Just nu är det väldigt varmt och de flesta är säkert och badar men annars är det folk här jämt som spelar fotboll.

Stefan tystnar och funderar lite, berättar om sin egen pappa som sällan var med och hjälpte till eller engagerade sig.

– Han ställde aldrig upp på något och då tänkte jag att jag inte skulle bli som han. Jag tänkte att jag skulle vara bättre.

Men du lägger ändå ner flera timmar i veckan på det här. Du har inte funderat på att sluta?– Nej, det gör jag inte. Det är värt att hålla på med det här för ungdomarnas skull. Det finns så många äldre som klagar på ungdomarna men som inte gör något åt situationen. Jag försöker hjälpa till så de ska ha något bra att göra.

Stefan Bergman.
Jobbar ideellt. Stefan Bergman tycker det är viktigt att ungdomarna har något att göra. Därför klipper han fotbollsplanen i Baronbackarna och kritar linjerna för att det ska gå att spela där.

Mer läsning

Annons