Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bästa blåsten i år för vindsurfarna

Uppåt 20 sekundmeter i byarna. Då får skinkan och julklappsinköpen vänta för Örebros vindsurfare.
– Kan vara den bästa vinden i år, säger Richard Ström och Roger Johansson.

Annons

Redan under veckan stod det klart att det skulle bli samling vid Ässundet, nära Glanshammar, för några av medlemmarna i Örebrosurfarna. Prognosen utlovade nämligen ett riktigt blåsigt väder.

– De flesta anpassade nog sitt schema för att kunna sticka ut en sväng i dag, säger ordföranden Richard Ström efter några timmars surfning på Hemfjärdens höga vågor.

För det så det är att vara vindsurfare. De hängivna anpassar sin vardag efter hur mycket det blåser.

– Det här är inte som att spela badminton, där man hyr en sal och spelar en timme. Man kan säga att SMHI styr oss, säger Roger Johansson.

Så länge det inte är is på Hjälmaren fortsätter de att surfa, även om det är kallt och eländigt. Våtdräkterna håller kylan borta även om händer och fötter tar lite stryk.

– Har man bara bra grejer är det ingen fara. Våtdräkterna är så pass bra numera att man måste svalka sig om man inte trillar i, säger Richard Ström.

Han har precis kommit upp ur vattnet och står och byter om i en liten ouppvärmd bod en bit från stranden. Men liksom Roger håller Richard ändå med om att en bastu eller en badtunna inte skulle vara helt fel.

– Men det var ändå varmare än vad jag trodde i dag. Det beror nog på att det blåser så mycket. Man får jobba mer med musklerna då, säger Roger Johansson.

Året har varit sisådär sett ur vindsurfingperspektiv. Det har helt enkelt blåst för lite. Men söndagens vindar, där det som mest blåste upp till 20 sekundmeter, blev ett bra avslut på säsongen 2013. För Roger Johansson alltså.

– Nu tror jag inte det blir någon mer surfing i år, säger han.

Richard Ström är av en annan uppfattning. Det ska blåsa hela veckan så det kan nog bli fler turer innan nyårsklockan ringer.

Mer läsning

Annons