Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäste vännen dog – i dag dömdes den rattfulle föraren

Rattfull körde mannen av vägen med en stulen bil. Han klarade sig men bäste kompisen dog. Nu har den unge mannen dömts till 2,5 års fän-gelse för dödsolyckan i Garphyttan i höstas.

Annons
Strax före halv fyra på morgonen den 2 oktober tappade den berusade föraren kontroll över bilen på Kvarnvägen i Garphyttan.

Både den dömde och hans kompis var berusade när de satte sig i bilen för att åka de två milen till Garphyttan på natten den 2 oktober 2011.

Tidigare hade båda två blivit avhysta från en privat fest hemma hos en kompis. Men innan de gick därifrån passade den nu dömde mannen på att stjäla nycklarna till en bil som stod parkerad på gatan. Bilen tillhörde mamman till killen som hade festen.

Blev avsläppt

Innan männen åkte till Garphyttan i den stulna bilen plockade de upp ytterligare en kompis som ville ha skjuts. Han blev avsläppt vid sin bostad och de två killarna fortsatte färden.

Men det gick alldeles för fort och föraren var allt för berusad för att klara av att köra bilen. I en kurva tappade han kontrollen. Bilen for ner i ett dike, ett vägräcke mejades ned innan det till slut tog stopp mot ett träd där bilen voltade runt och hamnade på taket.

Dog på platsen

Fordonet totalförstördes och den unge passageraren blev svårt skadad. Räddningspersonal försökte rädda hans liv men förgäves. Han dog på platsen.

En polis berättade under rättegången om hur han såg en ung man som blodig gick omkring vid olycksplatsen. Mannen förklarade blodet med att han hade försökt hjälpa den skadade ut ur bilen. Polismannen förstod dock att det var föraren av bilen och han greps direkt.

"Fruktansvärt"Under förhandlingen i tingsrätten erkände den unge mannen allt – och han var uppenbart ångerfull.

– Allt är fruktansvärt, förklarade han i rätten.

Den omkomne var hans bäste vän och de hade umgåtts med varandra hela sommaren.

Inga minnen

Han berättade också att han knappt kom ihåg något av bilfärden. Det var först när han vaknade på sjukhuset som han förstod vad som hade hänt.

Mannen döms nu till 2,5 års fängelse för bilstölden, grovt rattfylleri, grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Frivården ansåg att skyddstillsyn var den lämpligaste påföljden. Tingsrätten höll inte med. Bara fängelse kunde komma i fråga eftersom det rör sig om ett så pass allvarligt brott.

Mer läsning

Annons