Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre resultat därrektorn ändrar betyg

Virginska skolan och Karolinska skolan/Rudbecksskolan är de två gymnasier som toppar statistiken för högskolebehörighet. Det är också de två skolor där det förekommer att rektor går in och gör IG-prövningar.

Annons

Siffrorna är helt färska och inte redovisade för politikerna i gymnasienämnden ännu. De visar svart på vitt: Högre andel elever nådde högskolebehörighet i år än förra året. Virginska skolan och Karolinska skolan/Rudbecksskolan ligger högst i statistiken bland Örebros gymnasier. På de båda skolorna är 97 procent av eleverna med slutbetyg behöriga till högskolan.

– Det förvånade mig. Jag reagerade på att det var så högt värde i år trots att reglerna skärpts, säger Arne Salomonsson, analytiker på Örebro kommun med ansvar för betygsstatistiken.

Kritik i NA

De nya, hårdare kraven innebär bland annat att eleverna måste ha godkänt i tre kurser i svenska, en kurs i matematik och två kurser engelska.

I lördagens NA fick Virginska skolan kritik av tre lärare för att rektorer gick in och överprövade redan satta betyg. Lärarnas kritik gick bland annat ut på att det inte fanns täckning för de godkända betyg som sattes.

Utredning

Både gymnasieenhetschefen Christina Thunberg och en av rektorerna tyckte tvärtom: Allt var i sin ordning. Den andra rektorn backade och sa att hon handlat felaktigt. Kommunens förvaltningschef har tillsatt en utredning för att bringa klarhet i hur betygssättningen har gått till.

Två skolor

NA ringde i går runt till kommunens gymnasieenhetschefer. Bara på Virginska skolan och Karolinska skolan/Rudbecksskolan uppger cheferna att det förekommer att rektor går in och gör så kallade IG-prövningar, det vill säga att en elev som fått icke godkänt får en ny chans att klara godkänt.

Förändrat betygssätt

Christina Thunberg förklarar Virginska skolans goda resultat med ett förändrat arbetssätt:

– Vi jobbar numera aktivt med eleverna så att de når målen, bland annat genom öppen verksamhet där eleverna kan få stöd av specialpedagoger, coachtid och skola på loven.

Hon fortsätter:

– Det handlar om att eleven ska känna sig säker på var den befinner sig i sin kunskapsplan av vad den behöver göra för att nå målen.

Betygssättning viktig

Peter Bohman, undervisningsråd på Skolverket, poängterar hur viktig betygssättningen är.

– Det handlar om en grannlaga uppgift, en ämbetsutövning som måste vara rättssäker. Eleven ska prövas mot ämnesplanens kunskapsmål.

Bakgrund

I lördagens NA framförde tre lärare kritik mot betygssättningen på gymnasiet Virginska skolan.

Två rektorer hade ändrat slutbetyg som lärarna satt, från IG till G.

En av rektorerna backade och sa att hon hade handlat felaktigt.

Den andra hävdade att allt gått rätt till och att en prövning genomförts på riktigt vis.

Örebro kommun har startat en utredning för att få klarhet i vad som egentligen hänt.

Andel godkända elever

Karolinska skolan/Rudbecksskolan:97 procent

Kvinnerstaskolan: 86 procent.

Risbergska skolan: 92 procent.

Tullängsskolan: 94 procent.

Virginska skolan: 97 procent.

Wadköpings utbildningscenter: 84 procent.

Totalt var 93 procent av Örebro kommuns gymnasieelever med slutbetyg godkända för högskolestudier i år.

Det är en högre siffra än förra året då 92 procent var godkända. Den är uträknad efter de gamla, mjukare reglerna som gällde då.

Räknat efter de nya, hårdare reglerna skulle bara 89 procent ha varit godkända förra året.

Mer läsning

Annons