Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bebis fick hjärnblödning i utdragen förlossning 

Trots att kvinnan flera gånger bad om att få bli förlöst med kejsarsnitt, fortsatte man den komplicerade förlossningen med sugklocka. Bebisen fick en hjärnblödning.

Annons

Nu har Inspektionen för vård och omsorg (IVO) beslutat att den ansvariga överläkaren på USÖ:s förlossningsavdelning ska kritiseras för att inte ha handlagt förlossningen enligt ”vetenskap och beprövad erfarenhet”.

Händelsen ägde rum den 8 september 2011. Efter en utdragen förlossning under nära tolv timmar beslutade läkare att avsluta med hjälp av sugklocka. Detta trots att kvinnan begärt att få bli förlöst med kejsarsnitt. Ett flertal försök genomfördes under drygt 30 minuter, vilket IVO anser är för lång tid. Vid två tillfällen släppte sugklockan. Barnet fördes efter förlossningen till intensivvårdsavdelningen där det vårdades i cirka en månad. Man kunde konstatera att barnet ådragit sig en hjärnblödning i samband med förlossningen.

Såväl verksamhetschef och ansvarig överläkare som barnmorska och en extern medicinsk expert har yttrat sig till IVO i ärendet. Verksamhetschefen menar att man borde ha avslutat förlossningen med kejsarsnitt, givet den olyckliga utgången. Den ansvariga överläkaren hävdar att man följt klinikens riktlinjer vad gäller sugklocksförsöken. Under den dryga halvtimman försöken pågick ingick en paus på tio minuter.

IVO menar att patientens önskemål om kejsarsnitt borde ha beaktats. Man delar också den externa medicinska bedömarens uppfattning att man borde ha använt en sugklocka av metall istället för den mjuka som har sämre dragkraft.

Mer läsning

Annons