Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beckmann minns 80-talets ubåtsjakt

Örebroaren Fredrik Beckmann var med i den dramatiska ubåtsjakten på 80-talet. Med den intensiva perioden färskt i minnet anser han att Försvarsmakten har goda skäl att misstänka att en främmande ubåt rör sig i svenskt vatten.

Annons
Fredrik Beckmann.

Fredrik Beckman är i dag röstartist och reklamfilmsproducent, men under åren 1984-88 var han reservofficer i flottan. Han berättar att ubåtskapaciteten hade skurits ned under flera år, i slutet av sjuttiotalet. Men så blev läget ett annat i början av 80-talet, då flera rapporter om ubåtskränkningar på svenskt vatten drog igång 80-talets resurskrävande och omfattande ubåtsjakt.

– Då stod man plötsligt inför det faktum att blixtsnabbt utöka ubåtsjakts-kapaciteten, berättar Beckmann, som var stridsledningsofficer på patrullbåten Vale i den 46:e patrullbåtsdivisionen.

Fredrik Beckmann är inte särskilt förvånad över Försvarsmaktens misstankar, med tanke på Rysslands framflyttade positioner under senare år.

– Inte bara när det gäller Ukraina, utan hela deras militära doktrin och hur Ryssland ser på sin militära närvaro i exempelvis Östersjön, säger han.

– Men det är anmärkningsvärt att Försvarsmakten går ut och säger så tydligt vilken grad av indikation man har. Då är man ganska säker på sin sak.

Mer läsning

Annons