Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedragare fortfarande på fri fot

En kvinna som tidigare varit kommunpolitiskt aktiv i Örebro söks fortfarande av polisen i hela världen. Hon är tillsammans med en man bedrägeridömd både i Stockholms tingsrätt och Svea hovrätt, men de var försvunna då fängelsestraffen skulle börja avtjänas.

Annons

Domarna gäller grova bedrägerier i samband med affärsprojekt i Thailand. Kvinnan dömdes också under Örebrotiden till fängelse för bedrägerier, även då genom att andra satt in pengar i olika projekt.

Den här gången är hon tillsammans med mannen dömd för skol-och fastighetsprojekt i Thailand. Mannen och kvinnan är efterlysta av Interpol. Dessutom finns nya polisanmälningar, nu om oredligt förfarande i affärer.

Paret har bland annat sökts i Vietnam och Thailand. När de inte infann sig hos kriminalvården gjordes en ansökan om internationell efterlysning.

Kjell Lindgren hos Stockholmspolisen säger att rutinen är att ansökan går vidare till interpolsektionen med begäran om internationell efterlysning.

Paret dömdes först i Stockholms tingsrätt och överklagade till Svea hovrätt. I domstolen berättade människor som förlorat pengar att de hade fått förtroende för mannen och kvinnan, som de uppfattat som mycket övertygande i försäkran om att projekten var väl förankrade ekonomiskt.

Vid rättegången kom synpunkter om att svensk domstol inte skulle ha rätt att döma angående affärer i Thailand. Men båda domstolarna konstaterade att tillräckligt stor andel av brotten skett i Sverige. I domarna framhölls att paret skadat många ekonomiskt och att brotten varit möjliga genom att de missbrukat andras förtroende. Beslut togs också om skadestånd på närmare en miljon kronor.

Mer läsning

Annons