Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrog på internet meddödas och levandes id

Genom att använda både döda och levande människors identitet misstänks en örebroare i 25-årsåldern för omfattande bedrägerier på internet.

Annons

Mannen åtalas för 26 fall av bedrägerier som i majoriteten av fallen gäller dataspel och uppgår till närmare 150 000 kronor. I några fall har mobiltelefoner, kläder och kontaktlinser beställts.

– Det är hög ålder på de flesta som fått identieten utnyttjad, några avled medan det här pågick. Av de äldre som är i livet har vi i många fall fått förhöra deras anhöriga istället för dem själva eftersom de inte orkat med polisförhör. Det är ett mycket speciellt fall, säger kammaråklagare Karl-Erik Antonsson i Örebro.

Bristande kontrollBedrägerierna ska ha gått till så att mannen på olika sätt använt andras identitet men ordnat så han kunnat hämta ut varorna på olika utlämningsställen.

– Leveransen var antingen betald eller också följde en faktura med. Uppenbart har han kunnat hämta ut varorna och det tyder på att kontrollen på något sätt brustit. I vissa fall vet jag att rutiner ändrats efter att detta har hänt, säger Karl-Erik Antonsson.

KortuppgifterI några fall anklagas örebroaren för att ha använt andras kontokortsuppgifter för betalning på nätet och sedan hämtat ut varan.

Vid fem tillfällen misstänks han ha beställt kontaktlinser för tillsammans 18000 kronor genom att lämna personuppgifter på fem personer, några i livet andra döda, och fått linserna skickade till sin hemadress.

Han erkänner, enligt åklagaren, att han hämtat ut eller tagit emot leveranser men förnekar bedrägeri med hänvisning till att det inte är han som ordnat betalningen.

Ensam skyldig?Många beställningar handlar om spelkonsoller värda åtskilliga tusenlappar.

Om den misstänkte gjort beställningar tillsammans med någon är i vissa fall oklart.

Åklagaren skriver i stämningsansökan att örebroaren ensam, eller tillsammans och i samråd med en annan person, gjort sig skyldig till det han åtalas för.

Vid rättegången i Örebro tingsrätt riktar de företag som levererat varor skadeståndsanspråk mot mannen.

Mer läsning

Annons