Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Behrn är förföljdav myndigheterna”

– Det ska vara likhet inför lagen, men så är det inte.
Örebros fastighetskung Per Johan Behrn var missnöjd innan han gick in i rättssalen i Örebro tingsrätt. En dryg timme senare var ”staketrättegången” över.

Annons
Inför tinget. Per-Johan Behrn är inte nöjd med att hans staket vid sommarstugan blivit ett fall för åklagare och domstol. BILD: LENNART LUNDKVIST

Per Johan Behrn anser sig negativt särbehandlad av myndigheterna. Hans staketbygge vid sommarstugan vid Hjälmaren borde aldrig ha lett till ett rättsligt efterspel, anser han.

– Det var en anonym person som anmälde saken till länsstyrelsen. Men jag har grannar som har liknande staket. Om de också hade anmälts hade jag respekterat det här, men nu är det bara mitt fall som prövas.

Han är framför allt kritisk till att länsstyrelsen och åklagarmyndigheten inte tittat närmare på grannstaketen. Inte för att sätta dit grannarna utan för att han känner sig utpekad.

– När länsstyrelsen var på en inspektion i området frågade jag om de andra staketen, men det var helt ointressant.

Du är en stor och mäktig person i Örebro. Är det därför det har blivit så här?

– Precis så är det. Det kan inte Per Johan säga, så det får jag säga i stället. Det handlar om ren personförföljelse från myndigheternas sida, sa Behrns advokat, Jan Lindström, till NA.

Per Johan Behrn har tidigare fått ett strafföreläggande på 40 000 kronor som han vägrade att acceptera.

Du har väl en ganska rejäl slant på banken, men 40 000 kanske är mycket även för dig?

– Det är klart. 40 000 kronor är mycket pengar.

Fredagens rättegång var annars en snabbt avklarad historia.

Åklagaren Lars Magnusson, som fanns med på videolänk från Malmö, ansåg att Behrns skuld var utom allt tvivel.

– Staketet signalerar att det här området ska man avhålla sig från att gå in på. Behrn saknade dispens att uppföra det. Sammantaget är det alldeles tillräckligt för att det ska stå i strid med strandskyddet. Brottet är styrkt och jag yrkar på 40 dagsböter, förklarade Magnusson.

Jan Lindström ansåg att det inte rörde sig om något brott över huvud taget. Det fanns en grind i staket som gjorde att grannar och allmänheten kunde ta sig ner till strandkanten.

– Grinden var lätt att upptäcka och bakom den fanns en stig som ledde ner till Hjälmaren.

Grannarnas staket lyftes också fram av Lindström.

Han yrkade på ett frikännande i första hand. I andra hand att brottet skulle ses som ringa och att Per Johan Behrn skulle slippa straff.

Den 14 juli kommer domen.

Mer läsning

Annons