Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behrn åtalas för miljöbrott

Per Johan Behrn, vd för Behrn Fastigheter i Örebro, åtalas för brott mot miljöbalken.
Skälet är ett staket som sattes upp inom strandskyddsområdet vid hans fritidsfastighet utanför Örebro.

Annons
Per Johan Behn åtalas nu för miljöbrott. ARKIVBILD: HÅKAN EKEBACKE

Behrn fick tidigare ett strafföreläggande på 40 000 kronor men har sagt nej till föreläggandet och då blev det istället åtal.

– Han tog bort staketet direkt då han fick veta att det inte fick finnas där. Det tycker vi är fullt tillräckligt och inget som finns skäl driva vidare till vare sig strafföreläggande eller åtal, säger advokat Jan Lindström.

Han företräder Per Johan Behrn och har fått i uppdrag att kommentera åtalet.

Kammaråklagare Lars Magnusson på Riksenheten för miljömål, i Malmö, säger att i och med att det blev nej till föreläggandet så väcktes åtal.

– Det är den gång som gäller. Om föreläggandet godkänts hade det inte blivit rättegång.

Hindrande staket

Åklagaren skriver i stämningsansökan att Behrn av oaktsamhet uppfört ett staket inom strandskyddsområdet på sin fritidsfastighet.

Lars Magnusson hänvisar till att det hindrar människor från att komma in på ett område där det annars skulle gått att färdas fritt.

Det var efter en anonym anmälan som länsstyrelsen konstaterade att delar av staketet stred mot miljöbalkens bestämmelser om strandskydd.

Per Johan Behrn har i en tidigare NA-artikel sagt att det var självklart att staketet skulle bort eftersom det som gäller andra också ska gälla honom. Men att han trots detta fick strafföreläggande på 40 000 tycker han är fel.

Han har också hänvisat till att han särbehandlats eftersom det finns staket vid flera andra fastigheter.

”Ingen stor sak”

– Det här är ingen stor sak och ändå går det vidare till strafföreläggande och åtal. Vi tycker det är märkligt. Men nu blir det Örebro tingsrätts sak att avgöra vad som ska gälla, säger advokat Jan Lindström.

Mer läsning

Annons