Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behrn dömd till böterefter förlorad staketstrid

Per Johan Behrn förlorade staketstriden i tingsrätten.
Fastighetskungen döms till 30 dagsböter för brott mot miljöbalken.
– Det finns ingen likhet inför lagen, kommenterar han.

Annons

Örebro tingsrätt anser att Behrns staket vid sommarstugan vid Hjälmaren stred mot strandskyddet. Det glesa men stadiga trästaketet avhöll allmänheten från att ta sig ned till strandkanten. Staketet löpte längs en obebyggd naturtomt som ligger bredvid den tomt där Behrn har sin sommarstuga. Det spelade ingen roll att det fanns en grind i staketet i direkt anslutning till en stig som gick ned mot Hjälmaren.

Under rättegången berättade Per Johan Behrn att han aldrig haft för avsikt att hålla folk borta från området. Han kunde inte tänka sig att det behövdes något tillstånd för att sätta upp ett staket.

Dessutom rev han det direkt efter att länsstyrelsen – som fått en anonym anmälan om saken – inspekterat området.

Men framför allt var han arg på att bara hans sak prövades trots att grannarna har liknande staket.

Per Johan Behrn ville bli

helt friad eller i andra hand att gärningen skulle bedömas som ringa. I det här fallet betyder det att något straff inte skulle ha dömts ut.

Tidigare i år fick Behrn 40 dagsböter – 40 000 kronor – i strafföreläggande. Han vägra godta det eftersom han som offentlig person ansåg sig negativt särbehandlad av myndigheterna.

– Jag har gjort fel och accepterar mitt straff, säger han nu om domen. Men jag förutsätter att länsstyrelsen snarast tar sig en promenad längs Hjälmarstranden och kontrollerar alla staket och häckar som finns där.

– Det är tragiskt att det inte är likhet inför lagen.

Tingsrätten mildrar straffet till 30 dagsböter, totalt 30 000 kronor. Å andra sidan kommer Behrn att få betala kostnaden för sin försvarsadvokat.

Han kan inte säga om domen kommer att överklagas.

– Jag måste prata med min advokat först.

Mer läsning

Annons