Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behrn får böta för staket

Örebros fastighetsmogul Per Johan Behrn får böta 40 000 kronor för ett staket runt sommarstugan.

Annons
Per Johan Behrns sommarstuga vid Hjälmaren. Staketet på bilden löpte tidigare vidare även längs grannfastigheten (Almby 13:236) som är obebyggd, vilket är otillåtet. Staketet gick även mellan fastigheterna från vägen ner mot vattnet.

Behrn satte upp staketet runt sin sjötomt i Ekeby-Almby år 2005. Efter en anonym anmälan konstaterade länsstyrelsen att delar av staketet stred mot miljöbalkens bestämmelser om strandskydd. Staketet hindrade nämligen allmänheten från att komma ner till vattnet och röra sig fritt längs stranden.

Staketet togs bort

Behrn säger att han tog bort staketet så fort han fick veta att det var otillåtet. Trots det får han nu böta 40 dagsböter à 1 000 kronor, enligt ett strafföreläggande från Åklagarmyndigheten.

– Att det skulle tas bort är inget att diskutera, det som gäller alla andra ska gälla mig också. Men att jag får dagsböter trots att jag tog bort det tycker jag är felaktigt, säger Per Johan Behrn som tänker överklaga.

Han tycker att han har blivit negativt särbehandlad av myndigheterna.

– Alla har staket. När länsstyrelsen var där sade jag åt dem att titta på grannhusens staket när de åkte därifrån. Då får du anmäla det, sade de. Det är konstigt att en myndighet kan se andra brott utan att göra något åt det, säger han.

Har du funderat på att anmäla dina grannar?

– Nej, aldrig i livet. Det skulle aldrig falla mig in att anmäla en annan människa anonymt på det sättet.

Varför byggde du staketet?– För att det såg trevligt ut. Det var ett litet trästaket och inte elektrifierat eller några andra konstigheter.

Du har viss erfarenhet av byggande. Borde du inte veta bättre?

– Nej, jag tycker inte det. Inte om man ser att de andra stugorna har staket. Det är ju ändå ute på landet.

Byggde tennisbana

Per Johan Behrn fick 2005 strandskyddsdispens för att bygga en sommarstuga med brygga i Ekeby-Almby. På tomten anlade han även en tennisbana som tidigare var under utredning. I det fallet kom länsstyrelsen fram till att tennisbanan inte stred mot

strandskyddsbestämmelserna eftersom den ingick i sommarstugans hemfridszon.

Det nu aktuella staketet löpte runt både sommarstugans tomt och fastigheten bredvid (som Behrn också äger). Den senare är obebyggd och ska därför vara tillgänglig för allmänheten, enligt länsstyrelsen.

Per Johan Behrn.

Mer läsning

Annons