Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behrn vill inte pynta för pyntet

Kungsgatan har fått ny julbelysning - men inte utanför Behrns fastigheter. Per Johan Behrn gillar inte den röda färgen på bollarna, och konstaterar att ibland är Örebro en ankdamm.

Annons
Delar av Kungsgatan är inte upplyst av julbelysningen.

Varför inga belysta julblommor/julbollar utanför Behrns hus? Frågan har ställts av örebroare som kontaktat NA:s Stadslivsredaktion.

Per Johan Behrn på Behrns fastigheter svarar:

– Jag tycker att City Örebro haft för bråttom. Det är fel att göra en investering på detta sätt utan att ha provhängt belysningen först. Det rör sig inte bara om fastighetsägarnas pengar, utan också om skattebetalarnas pengar. Det hade varit mycket bättre att ha haft en pristävling om belysningen. Folk hade då kunnat få rösta på tre olika färger. Detta hade engagerat och dessutom lockat många människor till Kungsgatan, säger Per Johan Behrn.

Han poängterar att rött visserligen kan vara en trevlig färg, men det röda gör sig inte utan snö och de allra flesta vintrar i Örebro är mörka och utan snö fram till nyår.

– Överallt har man annars klart eller blåljust sken med anledning av att man vill lysa upp, säger Per Johan Behrn.

Nu är det bollar/blommor längs Kungsgatan utom utanför dina och Anders Willermans fastigheter. Vad säger du om det?– Det är löjligt. Det är ungefär som om man vill straffa oss och peka finger åt oss, ”ha, ha, ni är de enda som inte vill betala”. Det visar att Örebro ibland är en ankdamm, förklarar Per Johan Behrn.

Stina Storm, vd för City Örebro ger sin sida av saken:

– Arbetet med att förnya julbelysningen i city började för drygt ett år sedan i samarbete med fastighetsägarna och kommunen. Majoriteten av alla fastighetsägare deltog. På Kungsgatan och Köpmangatan har vi gemensamt valt att gå på de förslag som presenterades under våren av en den leverantör som också är Julstaden Göteborgs samarbetspartner, förklarar Stina Storm.

Hon berättar att processen har gått till på sedvanligt vis.

– På Storgatan/Drottninggatan har vi tagit ett mer ovanligt grepp med en omröstning just för att denna belysning har en speciell plats i många örebroares hjärta. Den röda färgen i de röda klockorna tas upp i de röda bollarna på Kungsgatan. Vi valde att gå vidare med julbelysning på Kungsgatan trots att vi inte klarade av att finansiera två träd samt tre bollar.

Stina Storm berättar att hon på kort tid försökt hitta alternativa sponsorer till den del som saknades, men lyckades inte i år.

- Efter samtal med övriga fastighetsägare utefter gatan och kommunen beslöt vi att gå vidare med Kungsgatans julbelysning trots att viss belysning saknas. Valet stod mellan detta och att inte göra någon förändring alls. Nu fortsätter arbetet med att få till belysning för de delar som saknas.

Stina Storm tillägger också att på Köpmangatan och Drottninggatan/Storgatan är Per Johan Behrn en av de första fastighetsägarna som sagt ja till delfinansiering.

Mer läsning

Annons