Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Belysning och detektorerska göra Örebro säkrare

Karl Johans park och flera andra platser i Örebro ska bli säkrare och tryggare att vistas i.

Annons

Det handlar framförallt om mera belysning men också översyn av buskage och annat som gör att områden är obehagliga att passera.

Förslagen är ett resultat av kampanjen om ett säkrare Örebro, som NA och Unifem driver tillsammans. I den har allmänheten lämnat många idéer till ökad trygghet.

– På några platser har vi också planer på rörelsedetektorer. I första hand placeras ett par ut på försök för att vi ska se hur de fungerar, säger programchef Claes-Göran Claesson på Örebro kommun.

Valde ut fem

En jury har valt ut fem av 69 förslag som lämnats av örebroarna.

– Jag har presenterat förslagen för politikerna. Vi jobbar nu med att ta fram kostnader för att sedan kunna göra beställningar så snart som möjligt, säger Claes Göran Claesson.

Att Karl Johans park förbättras är klart men inte exakt hur, det gäller också de övriga förslagen.

– Vi tittar också på Oskarsparken och Slottsparken. Nästa fredag ska vi ha ett möte om det vi då kommit fram till vad gäller kostnader och annat. Vi har 1,5 miljon till förfogande, säger verksamhetschef Gösta Eriksson på Örebro kommun.

Fem förslagDe fem förslag juryn valt ut handlar mycket om ljuskällor.

Det första beskriver en idé med ljuskällor också inne bland träden, som förslagställaren menar skulle bli både snyggt, trevligt och säkert. Samma idégivare efterlyser tvätt av lyktor så att de blir fria från alger och annat och därmed ger bättre ljus.

I det andra förslaget beskrivs Oskarsparken som mörk och i behov av stark belysning och även rörelsedetektorer.

I tredje förslaget föreslås att varje lyktstolpe får en numrering och förses med telefonnummer dit allmänheten kan ringa och tala om att den är trasig.

Förslag fyra handlar om att Karl Johans park måste ses över både vad gäller belysning, buskage och angränsande gator.

Kompletterande belysning

I femte förslaget föreslås kompletterande belysning på olika platser i Örebro, gärna en som tänds och släcks slumpmässigt så eventuella våldsverkare inte kan räkna ut när den är tänd. Förslaget innebär också att belysningen ska variera i färg och intensitet så staden inte bara blir ljusare utan också vackrare.

– Jag är imponerad av alla idéer. Det är spännande att jobba med dem och vi arbetar nu för att förverkliga allmänhetens tankar, säger Claes-Göran Claesson.

Mer läsning

Annons