Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bengt fick tacka sin räddare för att han lever

I onsdags träffades Bengt Larsson och Sofia Larsson varandra för första gången sedan olyckan 12 februari. Han ville tacka henne för att hon räddade hans liv.
– Hade det inte varit för Sofia så hade jag inte suttit här nu, säger Bengt.

Annons
Bengt Larsson tackade sin livräddare Sofia Larsson med ord, kramar och rosor när de träffades för första gången efter den dramatiska händelsen i februari.

För tre månader sedan svävade Bengt Larsson mellan liv och död. Sofia Larssons snabba ingripande med hjärt-lungräddning (HLR) räddade hans liv.

– Jag förstod att jag fick lov att göra hjärt- och lungräddning när jag kände att han inte hade någon puls. Då drog jag ut Bengt ur bilen och la honom på marken. Det var mörkt och snöslask och ett besvärligt väder.

Sofia fick hålla på med HLR i några minuter innan ambulansen kom.

– Det var långa minuter. När ambulansen äntligen kom så tog den personalen över. De fick inte i gång hans hjärta, jag trodde inte han skulle överleva.

Sofia är sjuksköterska på USÖ och har gjort HLR på sjukhuset.

– Jag har aldrig gjort HLR privat. Det var första gången utanför sjukhuset.

En månad var Bengt nedsövd på intensiven och flyttades sedan till vårdavdelningen. För två veckor sedan fick han komma hem. Knappt några skador alls efter olyckan.

– Jag är lite svag i armar och ben och får gå med rullator men det är nog efter nedsövningen. Jag kan köra bil och åker till sjukhuset för rehab flera gånger i veckan. När jag var och skulle kolla minnet så sa sjuksköterskan att jag hade bättre minne än henne, säger Bengt.

Sofia har funderat över hur det var med Bengt.

– Jag pratade med ambulanspersonalen, de berättade att de fått i gång hjärtat före kylbehandlingen. I samband med att polisen ringde mig för vittnesuppgifterna till olyckan frågade jag om de visste hur Bengt mådde, och fick veta att hans tillstånd var kritiskt.

Bengt fick reda på att Sofia hade räddat hans liv när han kom hem på permission och läste det i tidningen.

– Då förstod jag att jag hade haft väldig tur. I måndags ringde jag och bjöd hem henne.

I onsdags träffade Sofia och Bengt varandra för första gången efter olyckan. En stor bukett med rosor fick Sofia av Bengt.

– Hade det inte varit för dig så hade jag inte suttit här i dag, sa Bengt.

Vad som orsakade hjärtstoppet vet han inte.

– Jag har inte haft några problem med hjärtat tidigare. Läkarna vet inte heller varför jag fick det. Men nu har jag en pacemaker inopererad.

Om en vecka tar Sofia examen som barnmorska. Bengt var tidigare slöjdlärare men lever nu som glad pensionär med en ny chans i livet.

– Jag ska träna och slöjda nu, säger Bengt.

LÄS OCKSÅ NA 15/2: Sofias insats skillnaden mellan liv och död

Bee Gees hjälper dig att rädda liv

Sofia Larsson räddade livet på Bengt Larsson efter en trafikolycka.

Mer läsning

Annons