Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättade om graviditet- jobberbjudandet försvann

En kvinna sökte jobb på en restaurang – och fick löfte om provarbete inför en eventuell anställning. Sen berättade kvinnan att hon var gravid och då gällde plötsligt inte erbjudandet längre.

Annons

Det var i slutet av mars i år som kvinnan sökte jobbet på restaurangen. Hon fick komma på en anställningsintervju med restaurangchefen och under intervjun kom de muntligen överrens om att kvinnan skulle få provjobba tre dagar i veckan. Tanken var att hon skulle få möjlighet att visa upp hur hon arbetar inför en eventuell tillsvidareanställning.

I slutet av intervjun berättade kvinnan att hon var gravid i vecka 25. Hon förklarade att hon gärna ville ha jobbet ändå – men restaurangchefen föreslog att hon skulle söka jobbet på nytt efter graviditeten, med motiveringen att han inte ville lära upp någon som skulle försvinna inom kort.

Kvinnan ringde upp restaurangchefen några dagar senare för att ifrågasätta hans beslut – men då fick hon reda på att en annan person redan hade fått jobbet.

Kvinnan kontaktade Diskrimineringsombudsmannen, DO, som nu har skickat in en stämningsansökan mot restaurangen. DO menar att kvinnan utsatts för könsdiskriminering och missgynnats i strid med föräldraledighetslagen på grund av sin graviditet.

Mer läsning

Annons