Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergmans möblerar medprylar från promenaderna

Lite hårddraget kan man säga att de snyggaste sakerna som Thomas och Ingela Bergman har i sitt hem har de burit hem under sina promenader.

Annons

Detta är nämligen ett par som ser möjligheter i allt från gamla dassdörrar till bortslängda påskägg.

I 25 år bodde Thomas och Ingela Bergman en villa i Stora Mellösa. Men när barnen var utflugna och hade fått en uppväxt full av ”rådjur, hopp i lada och korta bilfärder till sjön” så tröttnade paret på villägarlivet och flyttade in till Örebro.

– Vi trivs jättebra här på öster, säger Thomas och ser sig om i den luftiga 20-talslägenheten på Sankta Birgittagatan.

Lägenheten är sparsamt möblerad. Här och var står små stilleben som alla visar sig ha en historia – och ofta en historia där ordet promenad ingår.

Dassdörr blev bord

– Dassdörren såg vi under en promenad utanför Stora Mellösa för länge sedan. Dasset höll på att ramla ihop men dörren var vacker med sina handsmidda spikar. Vi tyckte att det var genant att fråga om vi fick ta den så en natt smög vi dit med ficklampa och häktade av den och tog hem den.

– Sedan har min fru oljat in den och så har vi satt den på ett bordsstativ som bordsskiva.

Bredvid soffbordet står en originell trähylla som visar sig härstamma från ett bord. Det är underredet till ett 1700-talsbord som Thomas mor och far en gång fick i present. Bordet var ett slagbord som hade blivit trasigt men både överdel och underdel har tagits till vara.

Beskriv er stil!– Vi tycker om gamla slitna föremål. Och att ge de föremål vi har ordentligt med utrymme. Personligen är jag allergisk mot alltför många saker och tycker att grejer lätt kan ta ut varandra. Hellre en sak för lite än en för mycket.

Det är därför Thomas egentligen skulle vilja att den svartmålade dalahästen skulle få stå i ensamt majestät i fönsterbågen bredvid soffan och inte störas av någon G-klav.

Ni har inga bokhyllor?– Nej, jag är trött på bokhyllor. För 50 år sedan var det status att ha bokhyllor. Nu känns det bara onödigt.

– Fast vi läser böcker, särskilt min fru. Men hon köper dem i andrahandsaffärer och skänker tillbaka dem då hon läst dem. Och lite böcker har vi också inne i garderoberna.

Garderoberna ja. I sovrummet står en fiffig förvaring som är uppbyggd av två Ikea-hyllor med tyg runt om. Lättar man på förlåten visar det sig att garderoben rymmer en hel del av Thomas lager i webbutiken. Sovrummets mest iögonfallande möbel är annars sänggaveln.

– Den har jag fått av min gode vän fotografen Per Johansson i Odensbacken. Han använde den som studiokuliss tidigare. När han ställde ut den utanför sin ateljé började jag tjata om att få den före detta ladugårdsdörren. Till sist gav han med sig. Det gick åt fyra man för att orka bära in den i vår lägenhet.

Såg lägenheten ut så här då ni flyttade in i den?– Nej, vi har fått färg av Husherren och så har vi målat om rummen i milda, lugna färger. Mest brutet vitt. Vi ville inte bo i ett vardagsrum som var lejongult nämligen.

– I köket har vi målat en grå färg på väggarna. Först köpte vi en grå som var alltför blå. Den här är bruten med lite gult. I köket har vi också bytt ut knopparna på luckorna och bakom knopparna sitter en vanlig distansbricka som gör knopparna lite snyggare.

Då och då byter paret ut något av lägenhetens stilleben med något nytt de hittat under promenader i naturen. Som efter stormen Gudrun. Då hittade de nerblåsta isolatorer som blev en vacker mobil i dörröppningen till stora rummet.

– Den var så vacker att jag fick rysningar på ryggen, säger Thomas.

Vad skulle inte få komma in i ditt hem?– Lysrörsarmatur. Det är det värsta som finns. Om du frågade min hustru skulle hon nog säga tv:n. Hon tycker att den tar bort tid från trevliga samtal människor emellan.

Och vad önskar du dig till lägenheten?– Riktiga brädgolv. Ekparketten är vacker men personligen föredrar jag riktiga brädgolv. Och så ett större badrum.

– Men i princip är vi nöjda som det är. Framför allt är det skönt att kunna lyfta luren och säga till att kökskranen läcker och slippa fixa det själv.

Mer läsning

Annons