Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut: Därför tillåts servering vid torget

Zeki Cicek på restaurang Havana får i år alkoholtillstånd för sin uteservering hela sommaren. Efter fjolårets debatt så har kommunen formulerat om reglerna.

Annons
Zeki Cicek.

– Vi tog till oss av de synpunkter som kom fram efter den diskussion som var förra året, berättar Leif Andersson, tillståndshandläggare på Örebro kommun.

– Jag har fått tillstånd från 15 april till 15 september. Det ska bli roligt och vi får hoppas på en bra sommar bara, säger Zeki Cicek.

NA skrev i augusti 2014 om Zeki Cicek som driver restaurangen Havana på Järntorget.

I kommunens riktlinjer för alkoholtillstånd stod tidigare att en servering på andra sidan en bilväg var att betrakta som en ”satellitservering” och att sådana inte skulle godkännas.

Zeki Cicek fick förra sommaren ett tillfälligt tillstånd på två månader. Han satsade på en grill och ett uppläggningskök på torget som gick igenom kommunens miljökontroll utan anmärkning.

Men formuleringen om ”bilväg” satte stopp för ett fullångt tillstånd.

Nu har kommune n tänkt om. Under hösten har politikerna klubbat igenom en ändring i kommunens riktlinjer så att tillståndshandläggarna kan bedöma serveringarna på Järntorget annorlunda.

– Det var en liten tokig bestämmelse som visserligen hade stöd i en dom. Men nu har vi ändrat vår syn på det. Det kan vara okej med en bilväg om det inte är en genomfartsled. Det kan inte vara Trädgårdsgatan. Olaigatan är visserligen bussgata men en 30-väg så vi tycker att det är okej, säger Leif Andersson.

Mer läsning

Annons