Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut fattat: Karro tar över alla esteter 2014

Hela estetprogrammet flyttas till Karolinska skolan hösten 2014. Det innebär att Risbergska får ännu färre elever.

Annons

Beslutet fattades på onsdagseftermiddagen i Örebros gymnasienämnd.

Tanken är att esteteleverna på Karro och Risbergska ska börja samarbeta redan i höst, och på så sätt få en mjukövergång till sammanslagningen 2014.

Estetprogrammet för döva och hörselskadade blir däremot kvar på Risbergska. Det är ett riksgymnasium, och kommunen vill avvakta en proposition från regeringen som rör den typen av verksamhet nnan något beslut fattas.

Risbergska är den skola i Örebro som redan tappar flest elever. 1200 elever är en normal nivå, men efter att ha varit uppe i 1400 elever som mest räknar man med 900-950 i höst. Med esteterna försvinner ytterligare 150 elever nästa läsår. PÅ skolan är stämningen ganska tung just nu, berättar Thomas Söderkvist, lokalt fackligt ombud för Lärarnas riksförbund.

– En flytt av estetprogrammet blir märkbar, det går inte att komma från. Men just nu är det den stora omställningen som skapat mest oro, och som berör 15-20 lärare, säger han.

Under 2013 ska Örebros gymnasier minska sin personalstyrka med 95 tjänster. Bakgrunden är att andelen örebroare i gymnasieåldern sjunker stadigt, en utveckling som inte beräknas vända förrän 2020-2021. Effekten har underskattats av flera skolor, och på till exempel Risbergska och Rudbecksskolan pekar den ekonomiska prognosen på minus ett par miljoner.

I september väntar en stor översyn för gymnasierna om fler program kan slås ihop och vilka lokaler som kan lämnas.

Frågan om kommunen bereder plats på Rudbecksskolan för att sedan kunna lägga ner Risbergska har dykt upp.

– Vi har också hört ryktena och sett lite utspel, men att lägga ner en gymnasieskola är inte aktuellt. Det mest optimala vore att gå ur lite på flera ställen, och hyra ut delar av skolorna under ett antal år, säger nämndens ordförande Jessica Ekerbring (S).

Mer läsning

Annons