Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut om Öbos försäljning uppskjutet

Kommunfullmäktige kunde inte besluta om att godkänna försäljningen av Öbos fastigheter. Oppositionen vill ha ett fylligare underlag och fick igenom en minoritetsåterremiss.

Annons

Det blev en lång debatt om försäljningen av 849 av Öbos lägenheter. Det handlar om sju fastigheter i Oxhagen, Varberga och Brickebacken. Staffan Werme (FP) menade att det är ytterligare en lösning på det utanförskap och den segregation som finns i Örebro.

– Vi vill bryta utanförskapet och ersätta det med ett innanförskap och ge fler örebroare hopp om en bättre framtid, sade han.

Lena Baastad (S) ansåg att det inte var tillräckligt för att bryta en segre-[mjuk retur]gation. Hon förklarade att bostadspolitiken är en grundläggande del i den generella välfärdspolitiken, men att det ändå krävs mer för att attackera segregationen.

– Det måste sättas in i ett sammanhang och samverka med ekonomisk politik, socialpolitik, utbildningspolitik och kulturpolitik, och där tycker jag att ni som kommunledning sitter passivt och tittar på, sade hon.

Hon påpekade att det behövs muskler och pengar för att åstadkomma förändringar. Hon frågade sig om de privata fastighets-[mjuk retur]ägarna har den möjligheten och om de var beredda att investera för förändringar.

– Jag tycker att det vore rimligt att fullmäktige fick se de planerna. Hur köpekontrakten ser ut och vilka åtagande de nya ägarna förbinder sig till, sade hon.

Fredrik Persson (MP)

menade att för honom var en tydlig integrationspolitik att blanda människor och att blanda boende. Han ansåg att en viktig hörnsten för att skapa ett hållbart samhälle och förutsättningar för att blanda människor var politikerna tar ansvar för samhälls-planeringen.

– Ett sådant ansvars-tagande är att vi blandar upplåtandeformer och boendeformer, sade han.

Även om flera talare påpekade att debattnivån var hyfsat god kom de inte varandra närmare. Oppositionen såg inget positivt med att sälja de sju fastigheterna medan majoriteten ser lösningar för såväl segregationen som Öbos ekonomi.

– Skälen för en försäljning är en ökad attraktivitet för området, en minska segregation, en ökad mångfald, en ökad konkurrens, en ökad valfrihet för hyresgästerna och att bolaget kan vara fortsatt starkt, sade inger Högström-Westerling (M).

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna lyckades dock driva igenom en minoritetsåterremiss. De vill ha fram ett fylligare underlag till försäljningen. Det ska presenteras nästa fullmäktige den 23 juni.

– Du har fått vissa konkreta frågor Bondeson, vilka konsekvenser det här kommer att få? Du får hemläxa och får ta med dig det här tillsammans med dina kollegor och komma tillbaka och belysa de här oklarheterna, konstaterade Mussie Ephrem (V).

Mer läsning

Annons