Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut: Slut med p-lyxen för miljöbilar

Det blir inga mer parkeringsförmåner för miljöbilar i Örebro. Det beslutade kommunfullmäktige på onsdagen.

Annons

Sedan 2003 har den som äger en miljöklassad bil kunnat betala 350 kronor till Örebro kommun och sedan fått parkera gratis i tre timmar på alla kommunala parkeringsplatser. Varje tillstånd har gällt i två år.

Men det är inte längre möjligt att göra på det viset eftersom det inte är enligt lagens bokstav.

– Det är inte bara Örebro kommun, utan det är andra kommuner som också har gjort fel, säger Magnus Eriksson, chef på kommunens enhet för gata och trafik.

Det olagliga i tillstånden anges i en dom i högsta förvaltningsrätten förra året, som tog upp parkeringstillstånd för miljöbilar på Gotland. Domen sätter nämligen stopp för miljöbilägarnas förmånliga parkeringsvillkor, då det konstateras att lagen anger att det bara är rörelsehindrade som får avgiftsbefrias av en kommun på det viset.

På onsdagen hade kommunfullmäktige därför inget annat val än att följa lagen, och besluta om att upphäva de särskilda parkeringstillstånden för miljöbilar i Örebro.

– De tillstånd som redan finns gäller hela tillståndstiden ut, men vi kommer inte att utfärda några nya från och med i dag, säger Magnus Eriksson.

Mer läsning

Annons