Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Betala vid varje lektion en lösning”

Betalning vid varje körlektion i stället för förskottsbetalda körkortspaket skulle kunna lösa problemet och minska risken för eleverna. Det säger trafikskolelärare Torbjörn Nilsson.

Annons
Dags för förändring? Enligt Torbjörn Nilsson på Windahls trafikskola i Örebro vill många ha paketpris.Foto: Daniel Patiño Flor

Det är många ungdomar vars besparingar, julklappspengar och löner från sommarjobb försvunnit i trafikskolan Mitt i stans konkurs. Det har framgått av alla reaktioner till NA. Många berättar att de nyligen köpt grundpaketet för drygt 8 000 kronor men inte hunnit ta en enda lektion.

Torbjörn Nilsson på Windahls trafikskola i Örebro har varit i branschen sedan 1979, de senaste 15 åren som ägare till skolan. Han kan se att konkurrensen ökat något i Örebro, inte minst av skolor med enbart en bil och en lärare. Samtidigt tar eleverna fler lektioner i dag än tidigare, vilket enligt Torbjörn Nilsson hänger det samman med att kraven är högre nu på vad man ska klara för att få sitt körkort.

Enligt Nilsson är snittpriset på ett körkort mellan 15 000 och 20 000 kronor. Han möter ofta föräldrar som förfasar sig över priset på 700 kronor för en körlektion och jämför med kostnaden för 40 år sedan.

– Men då kunde du köpa en helt ny BMW för under 20 000 kronor, och bensinen kostade 1,05 kronor per liter.

Samtidigt ser han också hur föräldrar i dag är mer engagerade och att de sällan klagar om de kunnat följa med på några lektioner, och förstått vad de får för pengarna.

Hur ska man veta om en trafikskola har bra ekonomi?

– Det är en svår fråga och jag vet inte riktigt hur det ska gå till. Det enklaste är kanske att betala varje gång man kör. Då får man ju varan precis när man betalar, säger Nilsson.

Skulle det vara bättre med ”tionde lektionen gratis” eller liknande, i stället för körkortspaket?

– Det vore kanske en idé att börja med nu. Samtidigt tycker de flesta att det är smidigt att få ett paketpris, där allting är med.

Mer läsning

Annons