Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betygsförslag får MVG

Slutbetygen ska gå att överklaga. Det föreslås i en statlig utredning. Några av eleverna på Gumaeliusskolan som NA träffade har inte något emot det.

Annons
Isabell Sjögren, Linnea Pettersson och Rebecka Fredriksson i klass 9 C på Gumaeliusskolan vill prata mer individuellt med lärarna om betyg.

Det är elever i nian och de som går sista året på gymnasiet som nu föreslås kunna överklaga sina slutbetyg. Den möjligheten köper eleverna som går i klass 9 C på Gumaeliusskolan.

– Ja, om man inte är nöjd kan man gå och klaga, om man har gjort ett bra jobb och man får ett sämre betyg, säger Kevin Modin.

Eleverna tror att möjligheten att överklaga betyget kommer att utnyttjas, om den ges.

– Ja, några skulle göra det, tror jag, säger Isabell Sjögren.

– Det är väl de som har höga ambitioner själva, säger Linnea Pettersson

Men oavsett hur höga ambitionerna är så är betygen något som engagerar. Isabell Sjögren efterlyser mer personliga samtal med läraren om dem.

– Jag tycker att vi bör få lite mer individuellt prat med läraren, säger hon.

För betygen kan kännas orättvisa. Man jämför med kompisar och undrar varför den och den fick VG medan man själv bara fick G. Möjligheten att kunna överklaga betyget kan då vara en väg att få rättvisa

– Ibland är det så att man inte riktigt vet varför man fick det betyg man fick. Det känns som man kämpar mer än det betyg man får, säger Linnea Pettersson.

Läraren Daniel Sörling undrar lite över de administrativa bitarna kring ett sådant här förslag, men han har inget emot det.

– I övrigt kan jag tycka att det är okej. Det finns väl anledning att det uppkommer, att det finns ett behov att täcka. Jag tror inte behovet är så stort på vår skola, men självklart finns det säkert elever som undrar, säger han.

Han har inga problem med att hans bedömning av eleverna kan bli ifrågasatt. Han understryker däremot hur viktigt det är att läraren måste kunna stå för sin betygsättning.

– Jag tror inte att betygen kommer som en överraskning. De måste vara väl förankrade och oftast vet eleverna var de står någonstans. Sedan får de alltid komma och ifrågasätta och självklart måste man då ha täckning för det man gör. För det är viktiga grejer, jätteviktiga för dem, säger Daniel Sörling.

Albin Johansson i klass 9 C köper förslaget att elever ska ha möjlighet att kunna överklaga sina betyg.

Rektor kan ompröva betyget

* Enligt utredningen, SOU 2010:96, förslås elever kunna överklaga sina slutbetyg i nian och kursbetygen på gymnasiet. Förslaget ska nu ut på remiss.

* Det är rektor som ska kunna ompröva betyget. En omprövning kan inte leda till att betyget sänks.

* Utredningen föreslår att lärarens skyldighet att dokumentera elevens kunskaper förtydligas i skollagen.

* Om förslaget genomförs innebär det en kostnadsökning på närmare 300 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons