Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bifall för motion - men kalla handen för Allard

– Det känns väldigt roligt. Det säger vänsterpartisten Matilda Fredriksson efter det att kongressen valde att bifalla Örebro läns motion om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön, en motion som partistyrelsen inte ville bifalla.

Annons

 – Detta är en av de frågor jag brinner för så jag är såklart jättenöjd med att motionen gick igenom, säger Matilda Fredriksson, delegationsledare för Örebro län på kongressen.

– Det finns ett överskott på arbetskraft i dag. Ska vi lösa arbetslösheten måste vi dela på jobben

Däremot gick det sämre för den nyligen uteslutne västerpartisen Markus Allard som hade överklagat beslutet att utesluta honom ur Vänsterpartiet. Kongressen avslog hans överklagande.

Enligt Vänsterpartiets pressekreterare Linda Bengtsson avslog partikongressen Markus Allards överklagande med motiveringen att partistyrelsen gjort en riktig bedömning när man uteslöt Allard ur partiet.

– Det här var en programpunkt på kongressen där den som ville hade en möjlighet att gå upp i talarstolen och meddela en avvikande åsikt. Men det var det ingen som gjorde, det blev ingen diskussion, säger Linda Bengtsson.

Markus Allard är själv inte förvånad över beslutet:

– Den förklaringen håller inte, den här frågan borde ha behandlats i form av en debatt. Det faktum att den inte gjorde det är bara ännu ett exempel på hur rädda man är för media och på den skendemokrati som råder i partiet. Vänsterpartiet har tyvärr ett organisatoriskt arv som är väldigt auktoritärt, säger Markus Allard.

Före detta kommunalrådet i Örebro och socialdemokraten, Lars Bjurström, valdes på Vänsterpartiets kongress till ledamot i partiets programkommission

Lars Bjurström var kommunalråd för Socialdemokraterna i Örebro kommun år 1986-1998. Han gick ur Socialdemokraterna 2008 och gick med i Vänsterpartiet 2011.

– Jag ville ha en mer radikal politik som vågar utmana de starka ekonomiska intressena och det stod inte Socialdemokraterna längre för, säger han.

Som ledamot i programkommissionen ska Lars Bjurström arbeta med att ta fram en långsiktig strategi för Vänsterpartiet.

Mer läsning

Annons