Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Äggvakt säkrade livet på andungar

Johannes Saers, till vardags läkare i Hällefors men boende i Örebro, har haft en annorlunda bisyssla vid sidan av jobbet under några månader. Han har varit andvakt.– Ja, det stämmer säger han med ett skratt.

Annons

Redan i vintras flyttade en andhona i sällskap med två hannar in någonstans på någon gård i närheten av Oskarstorget och Sturegatan, där Johannes Saers och hans sambo bor.

– De gick runt och letade mat på alla innergårdar här i närheten och blev lite av lokala kändisar.

Fåglarna verkade ha trivts väldigt bra på gårdarna men det bar sig inte bättre än att honan också la sju ägg precis där avsmalningen av Sturegatan där daghemmet ligger.

– Det var väl inte så klokt placerat men honan ruvade i fyra veckor och så i söndags kläcktes fem pigga små andungar där. Ett ägg blev taget av en mås, ett annat var dött.

– Då hade jag tagit fram en tältstol för att sitta där och vakta ungarna. Jag var ju lite orolig för all trafik. Vi fick också stoppa bilarna sen när andfamiljen gav sig av till dammarna nere i Stadsträdgården. Så nu är honan och hennes unga tillsammans med de andra änderna i parken.

Mer läsning

Annons