Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Arvtagarentill prins Daniels palats

Solen skiner över Brickebacken när vi knackar på den blå dörren till Daniel Westlings forna barndomshem. Blicken fastnar på en kungakrona målad i guldfärg med initialerna DW på dörren.

Annons
Mats Källström bor i Daniel Westlings gamla lägenhet i Brickebackan.

Mats Kjellström, som bor här nu, drar lite på munnen och berättar att det är en kompis som roat sig med att sätta upp märket.

– Själv tänker jag inte så mycket på att han har bott här. Visst händer det att jag blir påmind i bland, men annars har jag fullt upp med vardagen, säger Mats, när vi kliver in i hallen.

Vi stiger in i vardagsrummet. Parketten ser ut att ha några år på nacken, och man kan inte låta bli att undra om Daniel Westling gjort sig skyldig till några av reporna i golvet, kanske med någon trehjuling eller så?

Mats öppnar dörren till uteplatsen som vetter mot skogen. Det är eftermiddagssol och det knoppar sig i rabatterna. Fåglarna kvittrar i träden.

– Det är lugnt och skönt här och jag gillar att ha skogen utanför. Det blir lite avskilt säger Mats och berättar att det fanns hallonbuskar och gräslök i trädgården när han flyttade hit för ett par år sedan.

Det var inte förrän han fick ett mejl från en veckotidning som ville göra ett reportage om Westling, som Mats fick veta vem som en gång bott i hans lägenhet.

– Det var väl en lite rolig slump, säger han försiktigt.

Att Daniel Westling en gång nött golven på Björkrisvägen är nämligen inte den enda kopplingen till kungligheter som finns i lägenheten, kryper det fram under samtalets gång.

Mats, som är en hängiven släktforskare, har släktskap med Gustav Vasa. På långt håll förstås, poängterar han. Han har även ett släktskap med Petter Eneroth som var guldsmed åt Gustav III. Mats bror jobbar på tv och har gjort reportage om kungafamiljen. Och i köket hänger det en tavla på Stockholms slott.

– Det har ingenting med Westling att göra, den hängde där innan jag fick veta att han bott här. Jag gillar gamla tavlor och den där har jag fått av min mormor, förklarar Mats.

Vidare visar det sig att Mats faktiskt en gång i början av 1980-talet fotograferat drottning Silvia under en invigning i Adolfsberg.

Dessutom berättar Mats att trollkarlar har mycket att tacka kungahusen för. Trollkarlen Jean Eugène Robert-Houdin, som är grundaren till mycket inom trollerikonsten, uppträdde mycket för kungahusen i både Frankrike och England på 1800-talet. Kungahusen har bidragit mycket till kulturen och faktiskt var det så att nuvarande svenske kungens farfarsfar, Gustav V, varje jul under flera års tid anlitade trollkarlen Max Hofzinser att uppträda på Drottningholm.

Har det varit många nyfikna här och spanat in din lägenhet efter att det blev känt att Westling bott här?

– Nej, men visst händer det att några stannar till lite och tittar lite extra när de passerar. En gång var det faktiskt en som gick in på tomten och stirrade, säger Mats.

Han berättar också att han fått en del förfrågningar om lägenheten via mejl. En tysk veckotidning som frågade om de fick göra reportage. Mats bad dem återkomma, men det har de inte gjort än. Och några personer har mejlat och undrat om han vill hyra ut lägenheten, eller om han känner Westling.

– Det gör jag ju inte. Men han verkar reko, det man har sett av honom.

Vad som är kvar från Daniel Westlings tid i lägenheten är svårt att säga. Om något är kvar alls, det vet inte Mats.

– Jag kan tänka mig att tvättstället i badrummet, (det finns ett handfat och ett tvättställ), är original. Men det vet jag förstås inte.

Klart är i alla fall att det var i den här lägenheten vår kronprinsessas blivande man Daniel Westling levde under sina första två år.

I lekparken utanför leker barn. Och mellan barnskratten kan man ändå inte riktigt låta bli att undra: Har de lika spännande öden som forna Brickebackensonen Daniel, som väntar i framtiden?

Fotnot: Efter en koll med hyresvärden Öbo visar det sig att det mesta är renoverat i lägenheten sedan 1970-talet då Daniel Westling bodde där. Badrummet rustades på 90-talet och parketten i vardagsrummet är från 1989. Men tvättstället är mycket riktigt kvar. Även klädkammaren är kvar i sitt ursprungliga skick.

Mats Kjellström heter nuvarande hyresgästen i Daniel Westlings lägenhet i Brickebacken.
Här i köket på Björkrisvägen åt blivande prinsen sina måltider. Fast köket är renoverat sedan dess.
Stockholms slott pryder väggen i Daniel Westlings första barndomshem.
Ytterdörren pryds av en kungakrona med initialerna DW. Det är Mats Kjellströms kompis som roat sig med att sätta dit den.
Lekte blivande prinsen här, tro?
Mats Kjellström i vardagsrummet.
Ny regent. Mats Kjellström bor i Daniel Westlings lägenhet sedan ett par år och trivs bra. Förut bodde han inne i stan, men ville bort från city. Uteplatsen mot skogen är ett guldkorn. Ytterdörren pryds av en kungakrona med initialerna DW. Det är Mats kompis som roat sig med att sätta dit den. En tavla som föreställer Stockholms slott skänker också en viss regal känsla.
Mats Kjellström har fått en del förfrågningar om lägenheten via mejl.
Mats Greger Källström bor i Daniel Westlings gamla lägenhet i Brickebacken.
Uteplatsen vetter mot skogen och fåglarna kvittrar för fullt när NA besöker lägenheten.

Prinsens första lya

Färdigställd: 1970

Antal rum: 3 rum och kök.

Yta: 82,8 kvadratmeter

Hyra: 4 899 kronor i månaden

(1973, det år Daniel Westling föddes, låg hyran för en 3 rok i Brickebacken på cirka 700 kronor i månaden)

Hyresvärd: Öbo.

Mer läsning

Annons