Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Barn görfilm av sina lerfigurer

En av filmerna handlar om ett dammtroll som blir räddad av en sköldpadda. I en annan finns en ond, lilafärgad trollkarl. På Stadsbiblioteket tillverkade barnen egna animerade kortfilmer – på en halvtimme.

Annons
Ägget försvann. Jessica Larsson har hittat på en historia med en fågel vars ägg försvinner ur boet. Solen i luften hålls upp med hjälp av en fiskelina. Ulla-Karin Grafström och Jens Remfeldt hjälper till.

Ett tiotal barn sitter i full koncentration och pillar med detaljerna på sina lerfigurer.

Överallt på det stora ritbordet står bilar, hundar, träd och blommor – några av figurerna platsade inte på film, eller så väntar de otåligt på sin stund i rampljuset. För det går fort att göra film med lerfigurer – själva inspelningen tar kanske en kvart.

Ulla-Karin Grafström är den som håller i inspelningen, som är en gratis sportlovsaktivitet. Hon har med sig en stor låda med rätt ljussättning, en dator och en webbkamera.

Hur gör man då en animerad film på bara någon halvtimme? Jo, såhär:

Steg ett: Man tillverkar sina skådespelareSyskonen Adam och Elin Alexis har suttit och knåpat med lera. Nu står en liten armé med skådespelare och rekvisita på ritbordet: En lilafärgad trollkarl, en hund, ett träd och en snigel med runda ögon. Elin håller på att tillverka en lång sträng i gul lera.

– Det är snigelns slem som ska följa efter den när den går.

Elin och Adam berättar lite om plotten i filmen:

– Det är en trollkarl som ska trolla bort en mus. Och samtidigt så är det en hund som blir jagad av en snigel.

Steg två: Man fotar många pyttesmå rörelserKlick, klick, klick, låter webbkameran. Trollkarlen ska just röra sig in i bilden. Adam flyttar honom med små, små steg och barnens morfar Jens Remfeldt tar en bild med webbkameran för varje litet flytt.

Samtidigt blir hunden jagad av snigeln, så för varje klick med kameran måste trollkarlen, hunden, snigeln och snigelns slem flyttas.

Adam kommer på nya grejer allt eftersom. Snigelns slem åker in under en trollhatt och till slut blir det tomt framför kameran.

Steg tre: Man putsar på sin film– Vill ni kolla hur det blev? Ulla-Karin Grafström klickar på ”play” på datorn. Filmen spelas upp och Elin och Adam fnissar högt: Det blev faktiskt en riktig film, även om en hand syntes i bild ett par gånger. Men det är förmodligen ingen fara, Ulla-Karin Grafström ska redigera filmerna och om en vecka kan barnen hämta dem i bibblan.

Trolleri.När trollkarlen ska trolla bort en mus gör han det med en blixt som dras i en fiskelina. Adam och Elin Alexis kör genrep.
Två gubbar. Oliver Hernandes och Johannes Ferm bygger en skateboardramp. I deras film åker två lergubbar runt i en hel skateboardpark.

Mer läsning

Annons