Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Här spelar The Who i Örebro

Vi tar en tripp 48 år tillbaka i tiden. Vi hamnar i Idrottshuset och skriver 5 juni 1966. Det är ”popgala” i stan och ungdomarna i The Who är huvudattraktionen. 12-årige örebroaren Mats Ronander rymmer hemifrån för att få känna rytmen av rockmusik.

Annons

Stadsliv har ännu en gång hittat en skatt i arkivet. NA-fotografen Sven Persson är utsänd till Idrottshuset 5 juni 1966. Negativen arkiveras under rubriken ”Hysterisk popgala med The Who. DANS.”

Persson, en enkel och fredlig man född på tidigt 30-tal, har inte långt hår och parkas. Han tycker att The Who från Drottningens England i första hand inte är ett rockband utan ett rövarband. Trots att han inte demonstrerar sina åsikter hamnar han i handgemäng med självaste Keith Moon, trummis i det unga bandet. Det hela slutar dock lyckligt. Persson plåtar och Moon trummar.

Gruppens hit för tillfället var My generation. Några läsare tror kanske att Moon och de andra i bandet var fulla och påtända, men detta tillbakavisas med bestämdhet av musikproiflen Stig Svärd. (Se separat artikel)

Stadsliv tar kontakt med gamle bekantingen Mats Ronander.

– The Who är ett av mina absoluta favoritband! Den kvällen 1966 då jag rymde hemifrån till Idrottshuset förändrade nog mitt liv då jag beskådade Keith Moons grymma trumspel - Pete Townshends härliga gitarr - Roger Daltreys voice och John Entwistles coola baslir! Jag var 12 år gammal! Vilken Resa! utbrister Mats.

– Tänk vilka låtar Townshend har skrivit! Kanoooon! Tyvärr är ju Keith och John borta, men jag såg The Who på Globen för en del år sedan och det var lika bra om inte bättre!! Bra musik håller för alltid, vänner!

Mats Ronander, som kompat massor av svenska musiker, bland andra Abba, tänker på hur många fina artister som besökte Örebro på den tiden, 1960-talet.

– Cream med bland andra Eric Clapton, B.B King (då jag spelade som förband!)

– John Mayall´s Bluesbreakers, på min ungdomsgård ”Norrbygården”. Det var härliga tider för en ung man med Rock´n`Roll drömmar, hälsar Mats Ronander.

Hey! Var någon av er läsare där eller var någon av er förälder till någon av ungdomarna som för drygt 48 år sedan såg The Who i Idrottshuset så tag kontakt med undertecknad.

Mer läsning

Annons