Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Läsarnas bilder av norrskenet

Norrsken har kunnat ses över hela landet i natt. Ända från nere i Skåne kommer rapporter om det färgskimrande himlafenomenet.

Annons

En som verkligen lyckades fånga norrskenet i natt var örebrofotografen Richard Ström, vars bilder du kan se i bildspelet här ovan.

- Jag har jagat norrsken för att fotografera här på hemmaplan i flera år, men det var länge sedan det var så här starkt, säger Ström som trodde att chansen var förbi när det drog in moln över Örebro i går kväll.

- Men precis innan jag gick för att sova tittade jag ut genom fönstret och fick se det starkaste norrsken jag sett här i Örebro. 

Ett tillfälle som fotografen absolut inte ville missa, trots den sena timmen.

- Jag började i Ekeby-Almby, men ville att det skulle vara mörkare så att jag skulle se bättre. Då åkte jag till Hjälmarbaden, och väl på plats fick jag se ett magiskt skådespel på himlen.

Anledningen till nattens norrsken är att solaktiviteten är väldigt hög just nu. Under hela vintern har det varit extra stor chans att få syn på norrskenet. Laddade partiklar från solvinden kommer in och krockar med atomer och molekyler i jordens atmosfär. Ljuset som skapas kallas norrsken, eller aurora borealis som är det latinska namnet.

Dessutom är det extra klart väder just nu på grund av ett högtryck, vilket gör att många kunnat få en skymt av norrskenet. (NA/TT)

Har du också bild från nattens norrsken? Skicka in den till [email protected] eller mms:a till 72019.

Mer läsning

Annons