Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Se bilder från Risbergska 1971

April 2015: Beslut om att Risbergska skolan ska gå i graven. September 1971: Risbergska skolan föds och utnämns i NA till en hel undervisningsstad. Här finns 1 300 elever, 90 lärare och massor av annan personal. Stadsliv har åter tittat i tidningar från NA-arkivet.

Annons

Risbergska skolan, som ska läggas ned, föddes på Väster i Örebro på tidigt 1970-tal. Stadsliv sökte material i NA-arkivet och fann slutligen ett reportage, september 1971, signerat chefredaktören Anders Clason och fotograferna Stig Nyström och Bernt Larsson. Vid denna tid kallades Risbergska även Västra Gymnasiet eftersom det fanns på Väster i Örebro.

Gymnasiet utgjorde enligt Clason en skolstad, studiefabrik, ett campus. Han jämförde Risbergska var ”ett av de få färdiga fysiska uttrycken för den ”nya” skolans idéer. I ”landskapet” har man rivit väggarna mellan de slutna klassrummen.” Clason skriver vidare att studiegången kräver ständig rörelse.

Biblioteket beskrivs som skolans stolthet. Bibliotekarien Agneta Conradi-Mattsson talar om en budget på 30 000-40 000 om året. Här finns heltäckningsmattor och bekväma läsrum.

Mycket har förändrats på 44 år. 1971 var en annan tid. Ord som friskola, dator och internet var då föga kända eller helt okända ord. Har du minnen från Risbergska på tidigt 70-tal och vill berätta om dem? Gå då in på na.se för att kommentera. Kan du namnen på personerna som är med på bilderna så mejla undertecknad eller skriv dem i kommentarsfältet på na.se.

Fotnot: Tidigare fanns Risbergska skolan vid Oskarsparken.

Mer läsning

Annons