Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Se det övergivna mejeriet

När byggnadsnämnden skulle besluta att den gamla mejeritomten måste snyggas till med hot om vite var arbetet redan i gång. Ärendet fick lyftas ut.

Annons

Många har haft synpunkter på hur marken och de två kvarvarande byggnaderna ser ut på den gamla mejeritomten på Norr i Örebro. Det har kommit in tio anmälningar om att det är förfallet och nedskräpat. På torsdagen var det därför tänkt att byggnadsnämnden skulle besluta att fastighetsägaren AB Lokalhusman måste snygga till tomten, med hot om vite.

– Kommunen hänger inte

med. Det är redan gjort. Det finns ingenting att lägga vite på. De kan väl inte hugga yxan i sten, då blir det bara tok, säger ägaren Leif Carlsson.

På byggnadsnämnden hade man nåtts av beskedet, även om kommunens tjänstemän inte hunnit åka dit för att kontrollera och dokumentera åtgärderna. På torsdagens sammanträde beslutades därför att ärendet skulle tas bort från dagens dagordning.

– Fastighetsägaren har börjat med åtgärder. De har satt upp skivor och sådana saker, så vi tog ut ärendet och återkommer nästa nämnd. För vi måste säkerställa att det är färdigställt och godkänt ur säkerhetssynpunkt. När ärendet återkommer är det troligtvis för att avsluta det utan ytterligare åtgärder, säger Hannah Ljung (C), ordförande i nämnden.

Den byggnad som kallas för ostlagret ska vara kvar, och där var det enligt handlingarna till nämnden tänkt att nya fönster skulle sättas in. De gamla fönstren var samtliga sönderslagna sedan länge.

När NA besöker

platsen är det dock träskivor för fönstren.

– I det här skedet tycker nämnden generellt att det räcker med att sätta dit skivor innan man är i gång med byggnation, säger Hanna Ljung.

Den andra byggnaden är det gamla kontoret. Det finns ett beviljat rivningslov på den. Här hade tjänstemännen föreslagit att fönstren skulle sättas igen med skivor. Men när NA går förbi är karmarna till de gamla fönstren borta, och ingenting är ditsatt i  stället.

– Där är det på gång att man ska riva ganska omgående. Jag tror att det påbörjas den här veckan, säger Hannah Ljung.

Hon är glad över att det nu har snyggats till på tomten. Vad det ska bli av tomten vill inte Leif Carlsson säga något om. Han säger sig ha tröttnat på kommunen och hänvisar till dem på frågan vad som ska ske.

– Jag har inga synpunkter på det. Det spelar inte så stor roll vad jag tycker. Det är kommunen som bestämmer. De säger att jag måste bygga för att få lönsamhet. Men den bästa lönsamheten jag har är om det får ligga som det är. Marken stiger i värde hela tiden, och då kan jag leva på det. Jag har ingen brådska, säger han.

Mer läsning

Annons