Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Ett liv på bullersjön

Hjälmaren, "bullersjön" eller "sjön som väsnas" om du slår i uppslagsverken, är Ingemar Andersssons arbetsplats. Där har han levt på fiske i över 20 år.

Annons

Titta på NA-fotografen Jonas Erikssons bilder och lyssna när Ingemar Andersson berättar om livet som fiskare. Klicka på länken till höger.

Det senaste fotbolls VM som fiskare Ingemar Andersson såg var 1982. Italien tog hem segern.

– Nu ska jag baske mig titta på kvällens match. Det är Urugu … nej, det är Holland och Tyskland … nej. Jag vet att det är Uruguay på ena sidan. Det borde vara Holland på andra. Du kan ju förstå hur jag har det. Det är ett evigt plockande hela tiden. Men det blir så. VM kvalar inte alltid in bland allt man väljer att göra.

Den som dröjer sig kvar ett slag efter att sommarsäsongen på Vinön stillat sig, kan lägga märke till hur en lappad och lagad Örnviksbåt fortsätter ut på sjön dag efter dag, oavsett årstid. I mer än 20 år har Ingemar Andersson, yrkesfiskare, arbetat på sjön. Där tar han främst upp ål och gös från Hjälmarens vatten.

Intill huset ligger hans fiskeri. Där sorteras, vägs och märks fisken för att på veckans torsdag vara redo att hämtas av fiskhandlaren.

– Man jobbar hela tiden mot en dealine när allt ska vara klart. Klockan ett får jag stå där med färdigpackade lådor. När han har åkt härifrån får jag inte från mig någonting mer förrän nästa vecka.

Nu för tiden är Ingemar inte ute varje dag. Han fiskar mest med bottengarn, stora fållor som fisken klarar sig i under flera dagar eftersom den kan simma fritt inne i nätet. Är det blåsigt är det praktiskt. Det trasslar sig inte som vanliga nät och fisken dör inte av syrebrist om det är för varmt.

– Nu undviker jag helt att fiska med vanliga nät under de varmaste perioderna. Det var mer när jag var yngre och man skulle krångla med allting. Det blir hårt och stretigt på sjön när det blåser. Gungar och far med grejerna. Jag får ju inte ett öre extra för att jag tar rätt på fisken just när det blåser som värst. Nu för tiden är lagom bäst.

Finns friheten på sjön? Hör du måsarna och njuter av vinden?

–  Ja … jo, det kan man njuta av ibland. Visst kan man kalla det frihet, men också ansvar. Det är lite som att ha mjölkkor. Man måste hela tiden göra sitt yttersta och ta reda på det man kan. Jag sorterar allt för hand, man kan inte bara sälja fler hundra kilo abborre som de är. Vissa ska tillbaka i sjön.

– Den som kommer hit för lugnet upplever någonting annat än mig. Det är fint här, men om kräftorna dör i sumpet tänker man, ”va fan är det som händer, vad ska vi göra nu då?”. Vardagen har hela tiden sina små bekymmer som man försöker fixa.

Det var inte självklart att Ingemar skulle följa i sin fars fortspår och ta över fisket. Han utbildade sig till småskolelärare och arbetade med det under 12 år.

– Skolan är en ganska tuff arbetsplats, visst kunde jag sakna att ha ungar kring mig när jag gick över till fisket. Men senare fick jag egna barn och att de nu flyger ut är desto jobbigare. De har ju varit mer beroendeframkallande så att säga. Nu är boet nästan tomt.

Under en arbetsdag kan det bli lite si och så med maten för Ingemar. Särskilt om det är mycket att göra om vintrarna.

– Då kan man skippa det där helt och hållet. Tugga lite snö tills man kommer hem. Det är mycket som ska skötas. På sommaren får näten lätt svamp och då får jag ägna halva dagen åt att banka bort det med en åra. I bland går inte det, då får man strö på grovsalt och gegga runt i det där i båten. Får man inte bort svampen blir näten för tunga.

Tre ljumskbråck, ryggont och ett par förfrusna tår har åren på sjön kostat honom. Men han tänker hålla på till pensionen och nu har han dessutom träffat kärleken på äldre dagar.

– Det var lite häpet. Vi sågs på en nyårsfest för drygt ett och ett halvt år sen nu. Vi hade levt våra parallella liv, med gemensamma bekanta under alla år utan att veta om varandra. Våra vägar hade aldrig korsats. Det är väl häftigt för tusan att det hände. Hon är duktig på att följa med ut, i alla fall när solen skiner, haha. Hon är rask och plockar med både det ena och det andra på båten. Sen blir det lite mer ordning på det där med matsäck också.

Mer läsning

Annons