Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Gös i sjö och på fat

Det är långt från FN:s klimatmöte i Sydafrika till Hjälmaren. Men målet att nå en hållbar utveckling och att jobba för bättre miljö är detsamma.
För fem år sedan blev hjälmargösen den första sötvattensfisk att miljöcertifieras av Marine Stewardship Council. Nu väntar man på besked om miljöcertifieringen kommer att förnyas i ytterligare fem år.

Annons

Det är långt från FN:s klimatmöte i Sydafrika till Hjälmaren. Men målet att nå en hållbar utveckling och att jobba för bättre miljö är detsamma.

För fem år sedan blev hjälmargösen den första sötvattensfisk att miljöcertifieras av Marine Stewardship Council. Nu väntar man på besked om miljöcertifieringen kommer att förnyas i ytterligare fem år.

– Dels ställer certifieringen krav på att fisket ska ge en långsiktig hållbarhet, dels måste fisket bedrivas på sådant sätt att det ger minsta möjliga påverkan på det övriga ekosystemet, som fågellivet exempelvis, säger Per Nyberg.

2007 var Nyberg en av mottagarna av Örebro läns miljöpris, tack vare att han som forskare på dåvarande Fiskeriverket var en av de drivande bakom att få till en miljöcertifiering. Med restriktioner i fisket (bland annat större hål i näten som släpper genom de mindre fiskarna), kontroll av yrkesfiskare och ökad längd på fiskar som får tas upp, har livslängden på hjälmargösen ökat.

Resultatet är att beståndet har vuxit, och certifiering bidrar till ett uthålligt fiske.

Arbetsmiljön för yrkesfiskarna på Hjälmaren är tufft nästan året om. Författaren Staffan Ekegren och fotografen Lasse Persson ville göra en bok om folket som får hjälmargösen att hamna i affärernas kyldiskar och restaurangernas kök. Resultatet blev boken ”Fångad av gös”, där man möter personer ur hela kedjan; yrkesfiskare i olika åldrar, grossisten som köper gösen, chauffören som hämtar upp den, kockarna som tillreder den.

Hans Johansson är med i boken. Han har fiskat sedan mitten av 80-talet.

– Min far och farfar hade ju fiskat i alla år, berättar han för NA, och förklarar också att det kan vara svårt för utomstående att komma in som yrkesfiskare på Hjälmaren, där yrket inte sällan går som i arv.

Boken ”Fångad av gös” beskriver fiskandet som ett hårt och ibland tufft arbete, tänker du någonsin att nej, nu struntar jag i det här och gör något annat?

– Nej, vi är så envisa vi fiskare. Jobbet som kan vara jobbigt, skitigt och blött är ju bara den lilla biten. Det här är ett liv, inte ett jobb. Det spelar ingen roll om det regnar för man har sådan motivation att ge sig iväg. Man hamnar så nära naturen, mitt i djurlivet runt om sjön.

”Fångad av gös” är också en bok som framförallt ser bortom själva fisken. Lasse Persson menar att hans och Staffan Ekegrens sätt att jobba blir som en form av antropologiska studier.

– Jag är inte intresserad av gösen i sig, säger Staffan. Jag vill veta vad den kan berätta om vår samtid. Men det är en stolthet också. Runt hörnet har vi världens första miljöcertifierade sötvattensfisk – det är häftigt.

Om boken är en sorts antropologiska studier, vad lär gösfisket i Hjälmaren? – Att ingenting är linjärt, säger Lasse. Samtiden är både samtid och forntid; i miljöcertifieringen och det närproducerade och ekologiska, ligger också det traditionella mitt i nutiden. Det finns yrkesnäringar med människor som jobbar på med schysst förhållningssätt, som ger god och ren mat. Det är ledordet idag, att mat ska vara ren och fri från gifter.

– Jag känner frändskap med friheten i arbetet, säger Staffan. Det är tufft jobb som ställer stora krav. Men det är friheten ändå som gör att de är redo att jobba på det här viset. Det säger väl någonting? För vad gör inte folk för att få frihet i sitt arbete?

Se ett bildspel med några av bilderna i boken "Fångad av gös". Klicka här!

Mer läsning

Annons