Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Lillåns skola renoveras

Ska eleverna verkligen behöva studera på en byggarbetsplats? Den frågan ställer sig flera föräldrar till högstadieeleverna på Lillåns skola. Den pågående renoveringen stör både arbetsmiljön och undervisningen, menar de.

Annons

På ett föräldramöte i början av förra veckan blev en del föräldrar varse situationen.

Enligt uppgift till NA har det bytts fönster i klassrum samtidigt som eleverna suttit där. Innerdörrar har bytts under lektioner så att personerna utanför klassrummet överröstat läraren.

En förälder som NA pratat med, som vill vara anonym, har reagerat på att byggarbetarna jobbar så pass nära ungdomarna. På föräldramötet kom frågan upp: Ska eleverna verkligen behöva ha en sådan här arbetsmiljö? En del föräldrar befarar att undervisningen blir lidande.

Högstadiets rektor, Annelie Widestrand, menar att skolledningen gör allt den kan för att göra studiesituationen så bra som möjligt för eleverna:

– Skolan tar det här på största allvar, säger hon.

Eleverna har fått vistas i de lokaler som inte har renoverats, förklarar Widestrand. I takt med att byggarbetarna har börjat med nya utrymmen har eleverna förflyttats.

– Alla får tänja på gränserna – utan att gå över dem. Det är logistik hela tiden. Jag har anställt extra vaktmästare och städerskor för att klara all logistik, säger Widestrand.

Störs eleverna i undervisningen?

– Vid enstaka tillfällen. Men jag tror inte att de påverkas i längden.

Hon berättar att flera lärare kontaktat henne, oroliga för barnens arbetsmiljö.

Läraren och skyddsombudet Mikael Enoksson anser att det ligger på lärarnas ansvar att lösa de situationer där studieron eller elevernas säkerhet riskeras.

– Det mesta som kan inträffa går att hantera, menar han.

Däremot är han kritisk till att det har blivit så mycket byggdamm i lokalerna

– Det jag kan tycka är att vi inte har skött dammsituationen, säger Mikael Enoksson, och får medhåll av Annelie Widestrand.

Gustaf Sigelid, som går i 8E, tycker ändå att arbetsmiljön för eleverna är helt okej.

– Det har varit lite jobbigt med alla maskiner. Lite rörigt, säger klasskompisen Robin Bohlin.

Sofia Nydal köper läget:

– Det har gått bra, även om det är lite rörigt. Och ibland blir det väldigt höga ljud, säger hon.

Även för byggarbetarna och hantverkarna är situationen ovan. Målaren Anders Odén menar att det inte är oproblematiskt att renovera en skola när alla elever går där.

– Det är lite både och ... Men det är nog mest besvärligt för eleverna, säger Anders Odén.

Mer läsning

Annons