Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Tröjansäger vem du är

På tröjorna kan du känna smaken av drycker och läckra mål.
Somliga tröjor bärs uppenbarligen bara av män. Stadsliv har i alla fall inte sett en kvinna med trycket ”Öl byggde denna kropp” eller ”Absolut arbetslös”.

Annons

Tröjorna är ibland en resedagbok från Thailand, ibland som ett styrkebevis. Vi ser sol och sköna stränder. Vi får veta att bäraren av tröjan har genomfört en klassiker eller sprungit New York marathon.

Tröjorna framkallar toner. Du kan höra gruppernas grupp som går över en gata i London.

Klirr av kronor

Du kanske även kan lyssna till klirret av kronor som går till ett dresserat gubbgäng vars musik är en del av reklamen för kläder. Tröjorna är business. Vissa tröjor bärs av både mor och dotter och far och son.

Ibland förklarar tröjägarna bara att trycken är ”häftiga”. På deras bröst kan vi se musiker

eller upprorsmän, exempelvis Che Guevara, men tröjägarna har ingen speciell relation till musikerna och vet inte vem ”Che” var.

När och fjärran

Under några dagar har Stadsliv vandrat i sin stad och mött folk från när och fjärran. Många av dem har haft tryck på sina tröjor och linnen. Därför har vi helt enkelt låtit folk berätta. Vissa personer har avstått från att berätta om sina tröjor. Dessa personer vill att trycket på tröjorna ska vara nog.

Klicka på bilden till höger för att se bildspelet med örebroares tröjor. Har du en rolig, sorglig, ful eller snygg t-shirt? Skicka en bild på dig i tröjan i ett mejl till [email protected]

Andrée Andersson 13 år, Örebro och Björn Lemte 13 år, Örebro.– Jag gillar, som du ser, det färgglada. Det är en fin tröja jag har, tycker jag, säger Andrée. – Jag gillar rött. Tröjan har en rolig text, tycker jag. Texten passar för mig. Jag tittar mycket på tv, säger Björn.
Emelie Karlberg, 16 år, studerande, Örebro:– Jag tycker om min tröja. Den är vit och fin.
Lina Thor, 17 år, studerande, Örebro:– Tröjan betyder inget speciellt för mig, men den är skön att ha på sig.
Andreas Karlsson, 29 år, studerande, Örebro:– Jag bara köpte tröjan, gillade utseendet. Det där med Nixon? Jag tänker i alla fall inte på presidenten i USA.
Albin Gustafsson, 17 år, studerande, Örebro:– Jag köpte tröjan i Thailand. Jag tycker att den är snygg och häftig. Tröjan har en egen stil, helt enkelt.
Ranja Bassan, 18 år, studerande, Örebro:– Jag fick tröjan i present. Jag gillar den helt enkelt. Den är somrig, vit och har ett fint tryck.
Andreas Granstedt, 18 år, pluggar på Karro, Örebro:– Tröjan är snygg, tycker jag. Tog på mig den i morse. Skönt att den är urringad när det är varmt. Och det är bra att sömmarna sitter på utsidan.
Johanna Ek, 20 år, Kumla, jobbar i kök:– Jag tycker att den är fin. Den fungerar bra ihop med mina tatueringar. Tröjan har jag köpt på internet.
Hasanain Al-Falahi, 43 år, Örebro:– Tröjan är fin, riktigt snygg. Jag köpte den billigt i en affär för cd-skivor för bara 70 kronor. Jag gillar kombinationen svart och blått, och det som gör tröjan extra fin är att tyget glänser. Inter är faktiskt INTE mitt favoritlag. Jag gillar INTE fotboll.
Jesper Wallin, 18 år, studerande, Örebro:– Den är bara snygg, helt enkelt. Beatles är inte favoritgruppen, men tröjan, som är köpt i Thailand, är mycket bra.
Felicia Calais, 18 år, går på Karro, Örebro:– Den är cool, skön och snygg. Jag gillar att ha den i värmen. Tröjan köptes för 100 kronor till förmån för aidsfonden.
Johannes Nilsson, 31 år, rockmusikkonsulent, Örebro:– Detta är helt enkelt en arbetsplatströja.
Ove Göthlin, 47 år, Örebro:– Tröjan är gjord som reklam för vodka i USA. Jag har fått den genom bekanta. Jag själv är absolut svensk och har tröjan så ofta jag kan.
Ulf Björnfot, 72 år, Karlskoga, ursprungligen Tornedalen:– Tröjan betyder mycket för mig. Jag gillar laget Icebreakers, i vilket bröderna Sedin från NHL spelar. Icebreakers samlas varje sommar för att lira för välgörenhet, för sjuka barn. Det gillar jag.
Robin Hirse, 31 år, musikansvarig på Vuxenskolan, Örebro:– Allt är ganska enkelt. Ape rape escape är ett av våra band. Tröjan är schysst.
Hanna Tholin, 17 år, studerande, Örebro:– Jag gillar olika sorters musik. För några år sedan började jag lyssna på Beatles. Jag gillar Beatles absolut. Beatles är kungliga. Tröjan som visar hur de går över Abbey Road är sååå himla snygg.

Mer läsning

Annons