Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Biogasanläggningenär en ren katastrof”

Innan biogasanläggningen drog igång var vattnet i bäcken fyllt av smådjur och grodyngel. Nu syns inte ett liv.

Annons
Flyttar. Kennet Rodesten väljer nu att flytta på grund av lukten.

– Det har blivi en ren katastrof för oss som bor här, säger Kennet Rodesten, som nu säljer sin gård och flyttar.

Swedish biogas hävdar bestämt att de inte har smutsat ned någon bäck. Det har de prover som bevisar. Men Kennet Rodesten, som bor cirka en kilometer söder om anläggningen, litar inte på deras provtagningar

– Om de tar prover med samma precision som de sköter anläggningen, så förstår jag att de inte hittar något.

Enligt Kennet Rodesten märks det en dramatisk skillnad på den lilla bäck som rinner förbi hans tomt om man jämför hur det såg ut innan biogasanläggningen drog i gång. Då fanns det fullt med smådjur och grod-yngel. Nu är det helt dött. säger han.

De senaste dagarnas regn har gjort vattennivån relativt hög. I somras, när lågvattnet stod stilla i värmen, var det värre.

– Det var en grågrön sörja av sediment och avlagringar som luktade fullständigt vedervärdigt.

Bäcken rinner ut i Täljeån som i sin tur mynnar ut i Hjälmaren. På ett ställe går bäcken från biogasanläggningen ihop med en annan bäck från Atleverket.

– Där ser man en tydlig skillnad. Vattnet från Atleverket ser mycket bättre ut än det från Biogasanläggningen. Kanske är man inte lika hård i kontrollen av biogasanläggningen eftersom det är ett fint miljövänligt ändamål, säger Kennet Rodesten.

Själv lantbrukare tycker han att idén med biogas är lovvärd och var själv positiv i början. Nu är han desto mer kritisk. Han har nu sålt sin mark till kommunen och ska flytta från gården som morföräldrarna byggt upp. Och han känner fler som resonerar likadant.

– Det är ju lite av en försöksverksamhet det här, och det har blivit en ren katastrof för oss. Det kommer ut folk ibland och tar prover och så, sen åker de hem till sitt. Det är vi som bor här som drabbas.

Kennet Rodesten tycker att den här typen av anläggningar måste få finnas och att placeringen vid Atleverket är bra eftersom miljön där redan är påverkad. Men han tycker att kommunen borde ha löst ut de boende i området innan i så fall.

Själv har han framfört synpunkter på åtgärder och bifogat fotodokumentation.

– Miljökontoret uttryckte sin uppskattning men biogasanläggningen svarade inte ens.

Miljökontoret beskriver Kennet Rodesten som en tandlös historia.

– Jag tycker de har varit oerhört flata mot den här anläggningen. De jagar enskilda avlopp med ljus och lykta men det här skiter de i. Det kanske är för att biogasverksamheten i sig är så miljöintressant.

Bättre förr. – Förr fanns det smådjur och liv i bäcken, nu är det mest en grågrön sörja säger Kennet Rodesten. Vattnet i bäcken mynnar ut i Täljeån och hamnar sen i Hjälmaren.

Mer läsning

Annons