Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Biogasbussarnakörs på fossilgas"

Biogasbussarna drivs till största delen på fossilt bränsle, och leverantören har därmed begått ett avtalsbrott. Det hävdar Örebro kommun.
- Vi har inte begått något avtalsbrott. Bussarna körs på biogas, säger Peter Undén, vd på Swedish biogas.

Annons
Örebro kommun hävdar att endast 22 procent av bränslet i bussarna är biogas.

Biogasbussarna i Örebro var tänka som ett mycket miljövänligt transportmedel. Men nu hävdar Örebro kommun att bussarnas tankar i själva verket till övervägande del innehåller naturgas, som är ett fossilt bränsle.

Kommunen skriver på sin hemsida att endast 22 procent av den levererade gasen under 2010 varit biogas, resten har varit naturgas, som är en fossil gas.

– Vi tycker det är väldigt allvarligt att vi inte får biogas till våra bussar, säger Pernilla Wikström Pehrson, chefsjurist på Örebro kommun. Politikerna har beslutat att stadsbussarna ska drivas på biogas och ingått ett avtal med SBI angående leverans av biogas, då förväntar vi oss också att det är biogas som levereras och inte något annat.

Men Peter Undén, vd på Swedish biogas hävdar att det rör sig om ett missförstånd.

- Bussarna körs på biogas, men det sker en inblandning av naturgas under uppstartsfasen, och är helt enligt den överenskommelse vi har med kommunen. I Örebro har 62 procent varit biogas under 2010, och andelen ökar.

Peter Unden vill inte ytterligare gå in på några detaljer, och Swedish biogas har valt att inte bemöta kommunens brev.

- Vi tror att det är bättre att sätta sig ner och prata för att lösa de missförstånd och frågor som uppenbarligen finns. Vi hade ett positivt möte med kommunen i går, där vi rätade ut en del frågetecken. Vi ska ha ett nytt möte snart igen, och då tror att vi kommer att kunna räta ut ytterligare frågetecken.

Örebro kommun kommer att lämna över ärendet till Stockholms Handelskammares Skiljedomsinstitut för avgörande om inte diskussionerna med Swedish biogas leder fram till en acceptabel lösning.

Biogas

Biogas bildas när organiskt material, såsom gödsel, avföring, avloppsvatten från industrier, slam från reningsverk, hushållsavfall och växter bryts ned av metanproducerande bakterier under anaeroba förhållanden (utan närvaro av syre).

Den biogas som ska levereras till Örebros stadsbussar produceras avav företaget Swedish Biogas International AB (SBI) som har en anläggning söder om Örebro.

Källa: Nationalencyklopedin och Örebro kommun

Mer läsning

Annons