Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bioteknik och forskning i spetsprogram på gymnasiet

Gymnasienämnden vill starta ett program för naturvetare som ska ha beredskap att bli entreprenörer för att omsätta sina kunskaper i företagande.

Annons

Life Science ska programmet kallas och det innehåller också ett samarbete med Universitetet, som också ska ge eleverna högskolepoäng redan i gymnasiet.

– Det här ska bli en spetsutbildning, där man satsar på fördjupning i stället för bredd, säger Ulrika Wedding, som är rektor för naturvetenskapsprogrammet vid Karolinska skolan och Rudbecksskolan, som numera har gemensam ledning.

Det är Skolverket som slutgiltigt avgör om den här utbildningen ska godkännas. I så fall kommer den att starta nästa hösttermin, alltså 2011.

Naturvetenskapsprogrammet omfattar normalt 2500 poäng med mycket kemi, biologi och fysik. Life Science-inriktningen omfattar 300 poäng och innebär fördjupningar i biologi och matematik.

– 200 av dom poängen kommer att ha inriktning på bioteknik och vara universitetskurser, säger Ulrika Wedding. Det kommer att ge eleverna möjligheter att läsa 3x7,5 högskolepoäng.

Life Science-programmet innehåller också ett samarbete med Marie Biological Laboratory i Massachussetts i USA, där eleverna undersöker bakterier i insekter.

– Samarbetet med universitetet ska ge eleverna insikter i vetenskapliga diskussioner och teoribildning. Att ha entreprenörskap som ett perspektiv, ska också skapa beredskap för att kunna omsätta sina kunskaper och forskningsresultat i praktisk verksamhet. Utbildningen kommer att ske på både engelska och svenska.

Gymnasienämnden beslöt också att Tullängsskolan ska få starta två utbildningar till inom El- och energiprogrammet nästa höst. Sedan tidigare är det klart med utbildning i elteknik, men nu tillkommer energiteknik samt dator- och kommunikationsteknik.

Mer läsning

Annons