Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn fick ännu en felaktig faktura

I september förra året fick Björn Jakobsson i Lillån en faktura på att ha passerat en vägtull i Norge. Björn hade i själva verket varit hemma och slapp betala. När ett nytt kuvert med samma företagssymbol damp ner i brevlådan tre månader senare förstod Björn Jakobsson omedelbart vad det var.

Annons

– Jag fick en klump i halsen direkt. Nej, inte nu igen, tänkte jag.

Den första räkningen kom i september förra året. Enligt Fjelllinjen AS, ett företag som jobbar på uppdrag av norska vägverket, så ska Björn Jakobsson ha korsat ett tiotal betalstationer och vägbommar i Norge under sommaren. Bland annat ska han ha åkt på flera motorvägar utanför Oslo.

I själva verket var både Björn Jakobsson och hans bil hemma i Lillån.

– Jag fick lite av en chock när den första fakturan kom. Jag har haft min bil i 1,5 år och den har aldrig lämnat Sverige under den tiden.

Björn Jakobsson ville inte betala räkningen men var rädd att den skulle förfalla. Han beslutade sig för att ta kontakt med Fjellinjen AS, som har kontor i Oslo.

– Jag ringde först men det var både lång telefonkö och minuttaxa på samtalet. Så jag mejlade företaget via hemsidan.

Det tog nästan en månad innan Fjellinjen svarade, men de gav till slut med sig och Björn Jakobsson behövde inte betala räkningen som var på 728 norska kronor, ungefär 840 svenska.

I måndags dök det upp ett nytt brev med samma företagssymbol på kuvertet. Nu ska Björns bil återigen ha åkt på vägar genom Norge. Den här gången var räkningen betydligt lägre. Fjellinjen vill ha 26 norska kronor av Björn Jakobsson.

Enligt den nya räkningen ska bilen ha passerat en vägtull på Trondheimsveien i september, samtidigt som Björn Jakobsson var hemma och undrade över den första fakturan. De felaktiga fakturorna är förbryllande.

– Antingen är det en bil från ett land som har registreringsskyltar som liknar Sveriges. Eller så är det någon som har förfalskat min registreringsskylt, säger Björn Jakobsson.

Vad ska du göra nu?

– Jag har kontaktat dem på samma sätt som förra gången. Jag har inte fått något svar än. Jag hoppas att de svarar innan räkningen förfaller.

Lurigt registreringsnummer? Björn Jakobsson fick en räkning på vägtullsavgift från Norge trots att han inte varit där.

Mer läsning

Annons