Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn i Vintrosa går inte att bekräfta

Om det verkligen var en björn som sågs i skogen bara några hundra meter från Vintrosa tätort kan länsstyrelsen varken bekräfta eller dementera.

Annons

- Björnen är en hälgångare, och lämnar inte så mycket spår. Eftersom det är ganska torrt i marken skulle vi ha behövt hitta spår i diken eller på lerpartier, säger länsstyrelsens rovdjursspårare Håkan Gibro.

Någon björnspillning lyckades de inte heller hitta i dag.

-Så vi kan inte bekräfta att det var en björn, men vi kan inte dementera heller. Personen som såg björnen är ju säker, och nu får vi vänta och se om det kommer fler observationer.

Det som länsstyrelsens fältpersonal hittade på platsen var en död älgkalv. Däremot tror de inte att älgkalven dödats av björn eller något annat djur. Skadorna var på käken och ser snarare ut att vara orsakade av trafik, och har förmodligen medfört att kalven varken kunnat äta och dricka, och till slut lagt sig ner för att dö.

-Älgkadavret kan ha lockat både hunden och björnen, och nu har vi bett de jaktansvariga att flytta på det, bort från samhället, säger Håkan Gibro.

Förmodligen är det också blod från kadavret som hunden hade fått på sig i går. Om det skett någon viltolycka i närheten som skulle passa i tid har polisen inte kunnat bekräfta.

Yngre björnhannar stöts alltså bort från flocken den här tiden på året, och vandrar söderut för att leta mat.

-Björnar är ovanliga i de här sydliga delarna, men i norra delen av länet har vi haft lite observationer. Men vi har ingen fast björnstam i länet, säger Håkan Gibro.

Det vanligaste är att människor ser ett vildsvin och misstar det för en björn. Vildsvin har klövar och brukar lämna tydligare spår, och några sådana märken fanns inte heller vid kadavret.

-Vildsvin brukar också böka mer. Vi kan inte utesluta att det var ett vildsvin heller, men vi borde ha sett några märken, säger Håkan Gibro.

Se också: Länsstyrelsens rovdjursobservationer.

Mer läsning

Annons