Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Black Cobra lägger ner

Det kriminella nätverket Black Cobra ska lägga ned sin verksamhet i Sverige.
– Jag tror inte att det får någon praktisk betydelse här, säger Fredrik Malm, gruppchef på polisstationen i Vivalla.

Annons

Det är tidningen Sydsvenskan som avslöjat att Black Cobra i Skåne ska läggas ned. Däremot kommer sektionerna i Stockholm, Uppsala och Eskilstuna att finnas kvar ytterligare en tid. Därefter ska även dessa och andra avdelningar avvecklas.

För att säkerställa nedläggningen har utdelade tröjor med emblem samlats in från medlemmarna. Diskussioner har också förts med moderorganisationen i Danmark.

Medlemsantalet är okäntÖrebro nämns inte i Sydsvenskans artikel, men även här finns Black Cobra. Men hur många medlemmar avdelningen har och hur den är organiserad vill inte Örebropolisen säga.

– Jag vill inte säga något om det för att inte ge dem mer uppmärksamhet än de förtjänar, säger polisens kommunikationschef Mats Nylén.

Ingen betydelseAtt många av medlemmarna kommer från Vivalla är ingen hemlighet. Fredrik Malm som är chef för polisstyrkan i bostadsområdet tror inte att nedläggningen får någon större betydelse.

– Visst har det blivit lite av en grej bland unga kriminella herrar att snacka om att de tillhör Black Cobra. Men att själva namnet försvinner spelar nog ingen större roll. De som tycker om att göra brott tillsammans med andra kommer att fortsätta göra det, säger Malm.

Inget klubbhusBlack Cobra i Sverige har aldrig varit lika organiserat och hierarkiskt uppbyggt som exempelvis Hells Angels. Medlemmarna är heller inte lika synliga och något klubbhus har man aldrig haft här i Örebro.

– Det kan vara svårt att veta vilka som är medlemmar, konstaterar Fredrik Malm.

Anledningen till att Black Cobra ska lägga ned verksamheten i landet sägs bero på att polisens arbete mot gänget har varit framgångsrikt. En annan orsak ska vara att de ledande figurerna har tröttnat på att vara kriminella. De har helt enkelt blivit äldre, fått familjer och barn.

Black Cobra kom från Danmark till Sverige i mitten av 00-talet. Under 2008 hade organisationen fått fäste i Malmö och sedan spred den sig vidare ut i landet. Till Örebro kom Black Cobra under 2009.

Mer läsning

Annons