Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bland Örebros mystiska gravar

Enbuskabackens gravfält är en av länets största fornlämningar – och ett av de största mysterierna.

Annons
Vilka begravdes här? Lennart Bäck berättade om forskarnas funderingar kring gravfältet Enbuskabacken.

Precis söder om Universitetet ligger den glest bevuxna Enbuskabacken där marken är full av gamla gravar, uppskattningsvis 160 stycken. De syns som små förhöjningar och som stensättningar i marken. I söndags hade Arkeologiska föreningen guidade visningar.

Den typen av gravar brukar dateras till perioden 400-1 000 efter Kristus, alltså järnålder och närmare bestämt vendel- och vikingatid, berättade Lennart Bäck från Arkeologiska föreningen som guidade runt.

Rester av människorPå 1890-talet grävdes de tio största gravarna ut och då fann arkeologerna rester efter människor och saker som bränts och lagts i gravarna på vanligt järnåldersvis. Pilspetsar, betsel, kniv, ringnål och eldslagningsstål hör till det som hittades.

Lennart Bäck och besökarna klurade på vilka det är som ligger begravda på gravfältet.

– I närheten finns flera gravfält från samma tid. Alla utom Enbuskabacken kan kopplas till gårdar och byar i närheten. Vilka som ligger här vet man därför inte. Det som grävts ut skiljer sig inte heller från materialet från andra gravfält från samma tid, sade han.

En utgrävning skulle möjligen ge lite fler gravgåvor att ställa ut på museet men antagligen inte svar på frågan vilka som ligger begravda.

Centrum före ÖrebroEn del nutida forskare sätter Enbuskabacken i samband med riksbildandet. Det kanske låg en viktig mötesplats just där, ett Örebro långt före Örebro.

Lennart Bäck pekade på det strategiska läget alldeles intill en urgammal väg från Hjälmaren och till en korsväg mot Östergötland en bit därifrån.

Indikationer men inga svar, konstaterade han själv.

Till vidare får alla fortsätta att gissa vilka som finns i gravfältet – och varför de begravdes just där.

Mer läsning

Annons