Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blindskrift 2,2 meter upp

Här sitter toalettskylten för synskadade på Filmstaden .
På 2,20 meters höjd.
– Helt obegripligt att den är så högt upp. Hur ska man upptäcka den? säger synskadade Ove Nilsson.

Annons

Att det finns en del dumma och ologiska skyltar runt om i Örebro är ingen hemlighet. Men undra om inte toalettskylten med så kallad punktskrift för synskadade på Filmstaden i Örebro tar priset. Ungefär 2,2 meter upp har den lilla skylten placerats. En intill herrtoan, och en vid damtoan.

När synskadade Ove Nilsson upptäcker var skylten sitter skakar han på huvudet.

– Det är inte klokt. Den är ju inte tillgänglig överhuvudtaget. Skylten borde definitivt sitta i en annan höjd, ungefär i brösthöjd, säger Ove som är ordförande för Synskadades Riksförbund i Örebro län.

– Just att skylten också är anpassad för punktskrift gör det ännu mer makabert. Nä, jag förstår verkligen inte varför de har valt att placerat den så högt upp.

Enligt SF är det viktigt att synskadade vet var skyltarna sitter och att de går att nå.

Men varför placerar ni en skylt för synskadade så högt upp?

– Det kände jag inte till. Det är nog ganska nytt med blindskrift på skyltarna, vi har inte haft det förr. Det är möjligt att man bara har bytt ut de gamla skyltarna och lagt till blindskrift, säger Thomas Runfors, informationschef på SF.

Vad ska ni göra åt det?

– Vi får be dem titta på det. De synskadade ska självklart veta var skyltarna sitter, och kunna nå dem. Det finns ju byggnormer om det. Detta måste ha missats när man satte upp dem.

– Jag hoppas att de gör något åt det här framöver. Vi får se hur vi i SRF kommer att agera, säger Ove Nilsson.

Hur fungerar det annars när synskadade går på bio?

– Det sitter en person längst fram och tolkar filmen, där han eller hon berättar vad som händer. Och vi har även hörlurar på oss där vi får ta del av ljudet från filmen.

– Och samarbetet med Filmstaden här i Örebro fungerar riktigt bra. De brukar anordna det någon gång i månaden, berättar Ove Nilsson.

Mer läsning

Annons